Actualitzat 18/12/2018 08:56

Els experts asseguren que Rússia va fer servir les xarxes socials per a les presidencials dels EUA el 2016

Ciberatac
PIXABAY - Archivo

WASHINGTON, 18 des. (Reuters/EP) -

La interferència de Rússia en les eleccions presidencials nord-americanes del 2016 a través de les xarxes socials va ser superior del que s'estimava prèviament i buscava dividir la població per ètnia i ideologia, segons diversos informes duts a terme per experts privats i difosos per senadors de republicans i demòcrates.

L'Agència d'Investigació d'Internet de Rússia, amb seu a Sant Petersburg, va intentar manipular la política nord-americana, tal com assenyalen els documents dels analistes de New Knowledge i d'un equip de la Universitat d'Oxford que treballa per a la companyia Graphika.

Els informes verifiquen les troballes de les agències d'Intel·ligència dels Estats Units, però ofereixen molts més detalls sobre l'activitat russa. Un dels documents indica que alguns 'troles' russos haurien tractat d'impulsar "moviments secessionistes" als estats de Califòrnia i Texas.

"Aquestes noves dades mostren com Rússia ha tractat de dividir els nord-americans per ètnia, religió i ideologia", ha indicat el president de la Comissió d'Intel·ligència del Senat, Richard Burr.

El senador Mark Warner ha manifestat que "aquests informes demostren fins a quin punt els russos exploten les línies de la nostra societat per dividir els nord-americans en un intent per soscavar i manipular la nostra democràcia". "Aquests atacs han estat més calculadors i estesos del que es creia prèviament", ha afegit.

Des que el president nord-americà, Donald Trump, va ser elegit el 2016, els 'trols' russos han enviat missatges adreçats a votants hispans perquè no confiïn en les institucions dels Estats Units.

Un informe d'Intel·ligència dels Estats Units publicat el gener del 2017 recull que el president rus, Vladimir Putin, va dirigir una campanya sofisticada amb l'objectiu d'interferir en la política nord-americana, que incloïa una sèrie de ciberataques per denigrar l'aleshores candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, i donar suport a Trump.

El Kremlin, per la seva banda, continua negant les acusacions en contra seva. El magnat novaiorquès ha rebutjat qualsevol tipus d'interferència entre Rússia i la seva campanya electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés