Publicat 31/10/2019 17:30:54CET

Els EUA i la Xina busquen un altre lloc per signar el seu acord comercial després de la cancel·lació de l'APEC

El presient dels Estats Units, Donald Trump (arxiu)
Contacto

WASHINGTON, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

Els Estats Units i la Xina estan buscant un altre lloc per signar la primera fase del seu acord comercial després que Xile anunciés la cancel·lació de la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic per centrar-se en els seus problemes interns, segons ha informat aquest dijous el president nord-americà, Donald Trump.

"La Xina i els Estats Units estan treballant per seleccionar un nou lloc per signar la primera fase de l'acord comercial -un 60 per cent del total de l'acord-, després que l'APEC a Xile es cancel·lés a causa de circumstàncies no relacionades", ha indicat a Twitter.

Malgrat aquest contratemps, l'inquilí de la Casa Blanca ha assegurat que "la nova localització s'anunciarà aviat". "El president Xi (Jinping) i el president Trump signaran!", ha asseverat.

Trump, que havia confirmat la seva assistència a la reunió de l'APEC, malgrat els aldarulls a Xile, va parlar aquest dimecres amb el seu homòleg xilè, Sebastián Piñera, per "expressar-li el seu suport", segons ha informat aquest dijous la Casa Blanca.

"Els Estats Units donen suport a Xile, un important aliat, en la seva feina de restaurar pacíficament l'ordre nacional", li va traslladar. A més, Trump "va denunciar els esforços estrangers per soscavar les institucions, la democràcia i la societat xilena".

Després de gairebé dues setmanes de protestes per la desigualtat social, el president xilè, Sebastián Piñera, va informar aquest dimecres sobre la cancel·lació de les reunions de l'APEC i de la 25ª Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP25) per donar prioritat a l'agenda interna.

La directora executiva de l'APEC, Rebecca Fátima Santa María, es va mostrar comprensiva indicant que "la seguretat i el benestar de Xile" i de la resta d'estats membre "són les principals prioritats de l'APEC".

Per la seva banda, la secretària executiva d'ONU Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, va assenyalar en un comunicat que l'organització internacional ja està explorant "opcions alternatives" per acollir la COP25. El Govern xilè ha revelat que ja hi ha "diversos països" que s'han ofert com a seu.