Publicat 7/2/2020 18:22:00CET

Els EUA utilitzen la localització dels mòbils per trobar immigrants a la frontera

Bandera dels Estats Units a la frontera.
PIXABAY - Archivo

MADRID, 7 febr. (PORTALTIC/EP) -

El Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units ha aconseguit l'accés a una base de dades de localitzacions de mòbils de tot el continent americà que ha començat a utilitzar per prevenir l'entrada d'immigrants a les seves fronteres.

Aquestes dades procedeixen d'una base d'ús comercial que ha adquirit recentment l'agència nord-americana de diverses aplicacions com videojocs i apps a les quals els usuaris han concedit permís per donar a conèixer la seva ubicació.

Segons mostren dos contractes de 190.000 i 1,1 milions de dòlars, una de les divisions que es dedica a projectes experimentals va començar a accedir a aquestes dades l'any 2017 a través de la companyia Venntel, que pertany a Gravy Analytics.

Tot i que el Departament de Seguretat Nacional no ha reconegut la finalitat d'aquesta informació, fonts internes han assegurat a 'The Wall Street Journal' que s'han utilitzat per seguir grups d'immigrants il·legals a la frontera.

D'aquesta manera, els agents que vigilen la frontera dels Estats Units amb Mèxic han utilitzat aquestes dades per rastrejar activitat de telèfons mòbils a llocs que normalment deshabitats o desèrtics.

Així mateix, el Departament d'Immigració també ha utilitzat les dades de localització per identificar persones que han estat detingudes per accedir il·legalment a la frontera. Al començament les dades es van utilitzar per localitzar narcotraficants però posteriorment van passar a la secció d'immigració.

No obstant això, un portaveu del departament nord-americà ha assegurat a 'The Wall Street Journal' que "aquesta informació no inclou dades de torres de telefonia, no està processada en massa i no inclou la identitat individual de l'usuari".

Contador