Publicat 29/1/2019 9:04:20 +01:00CET

Els EUA reobren l'Administració mentre les negociacions de finançament miren d'evitar un altre tancament

Trump announces shutdown deal
CONTACTO

WASHINGTON, 29 gen. (Reuters/EP) -

Les agncies del Govern dels Estats Units han reobert aquest dilluns després d'un tancament parcial de 35 dies, mentre els congressistes es preparen per a les negociacions que miren d'evitar una altra paralització abans que els fons es tornin a esgotar en tres setmanes.

El tancament va finalitzar aquest divendres quan el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar un principi d'acord amb els congressistes per a un finanament temporal. El tracte es va assolir malgrat que Trump no va aconseguir els 5.700 milions de dlars que exigia per aixecar un mur a la frontera amb Mxic.

No obstant aix, els legisladors encara han d'abordar la seguretat fronterera abans del 15 de febrer per evitar un altre tancament. Una comissió de legisladors de tots dos partits intentar negociar un consens.

"El govern tornar a estar obert, per no podem oblidar qu significa el tancament: una angoixa innecessria per a milions de nord-americans", ha assegurat la congressista demcrata Madeleine Dean a través del seu compte a Twitter.

Trump va amenaar amb una nova paralització del Govern tret que s'aconseguís un acord fronterer acceptable, i aquest diumenge va expressar els seus dubtes sobre que aquest acord s'assoleixi.

També ha deixat oberta la possibilitat de declarar l'emergncia nacional per obtenir diners per al mur, un moviment que els demcrates i alguns republicans han proms combatre i que probablement seria desafiat als tribunals.

Segons els analistes pressupostaris, el tancament més llarg del Govern dels Estats Units hauria suposat una prdua d'aproximadament 3.000 milions de dlars.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 4. 4

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 5. 5

  El PDeCAT avisa que no es pot militar en un altre partit alhora, tampoc Puigdemont