Actualitzat 07/06/2014 18:50

Rendeixen homenatge a Maya Angelou, símbol de la lluita pels drets civils

NOVA YORK, 7 juny ([Notimérica]/EP) -

La família i els amics més pròxims de la poeta, actriu i incansable lluitadora pels drets socials Maya Angelou, qui va morir la setmana passada als 86 anys, s'han reunit en una cerimònia en honor a la qual va ser la primera cineasta de raça negra de Hollywood.

Tot un símbol de la lluita contra la segregació racial als Estats Units, Angelou ha estat acomiadada pels seus éssers estimats i per personatges públics com l'expresident Bill Clinton o la primera dama Michelle Obama a la capella de la Universitat Wake Forest, a Carolina del Nord, segons ha informat la cadena nord-americana NBC.

L'homenatge, que ha començat amb la lectura d'un dels seus poemes 'Still I Rise' (Així i tot m'aixeco) pel nét d'Angelou, ha albergat discursos de Clinton i de Michelle Obama. "Ella va tenir la veu de Déu. I ell va decidir que volia recuperar-la per un instant", ha comentat l 'expresident.

Per la seva banda, Michelle Obama ha indicat que les paraules de Angelou van aconseguir "portar a una nena negra des del sud de Chicago a la Casa Blanca", referint-se a la influència que ha tingut l'activista en la seva vida.

Altres figures destacades han emès unes paraules per recordar a l'artista i activista. La presentadora de televisió Oprah Winfrey ha indicat que el que ha sentit amb la pèrdua de l'escriptora és una cosa que no pot "descriure" perquè ella era alguna cosa més que la seva "mare a nivell espiritual", mentre que l'actriu Cicely Tysonha ha destacat que Angelou sempre "deia el que pensava" sense importar quina era la situació o el context del moment.

Inconformista i irreverent, la nord-americana Maya Angelou, ha sigut a més d'una reconeguda poeta, una incansable lluitadora pels drets civils. Angelou a més de poeta, va ser actriu i ballarina, a més de cambrera i de fet, en les seves poesies es podia entreveure els orígens humils en els que va créixer.

Va experimentar la segregació racial que es donava al sud dels Estats Units, com queda patent en la seva autobiografia 'I know why the caged bird sings', en què també explica que la seva infància va quedar marcada després que el nuvi de la seva mare la violés.

Va créixer envoltada de pobresa juntament a la seva mare, que exercia la prostitució, però els versos acabarien per transformar la seva vida i la situarien com una de les primeres intel·lectuals de raça negra. La seva tenacitat va fer que es convertís en una lluitadora infatigable per la democràcia i els drets civils, i de fet, el 2010 el president Barack Obama li va atorgar la Medalla de la Llibertat.

Nominada al Pulitzer de Literatura, Angelou també va practicar el periodisme en els anys de la descolonització africana a Egipte i Ghana. Però l'èxit no només arribaria a través de l'escriptura, al teatre va optar a un Tony i la música li va reportar innombrables reconeixements després de ser guardonada amb tres premis Grammy.

Es va convertir en professora universitària d'Estudis Americans de la Universitat de la Universitat Wake Forest i al llarg de la seva vida, més de 30 universitats li van atorgar la distinció de doctora honoris causa.

Una escriptora que va créixer en un entorn dominat per la pobresa però que gràcies a la seva tenacitat i a l'escriptura es va acabar convertint en una intel·lectual, incapaç d'oblidar-se de la duresa que dominava el món en el qual va créixer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés