Actualitzat 02/12/2015 16:56

EUA reconeix que ha tingut un islamista empresonat 13 anys a Guantánamo per error

NOVA YORK, 2 Des. (EUROPA PRESS) -

   Les autoritats militars estatunidenques han admès que han mantingut durant tretze anys empresonat a la presó de la Base Naval de Guantánamo un islamista al qual havien confós amb un milicià que va lluitar amb Al-Qaeda a l'Afganistan i que va treballar a la xarxa terrorista internacional com a correu i com a instructor, ha informat el diari britànic 'The Guardian'.

   Les autoritats han reconegut durant una vista judicial a Guantánamo aquest dimarts que Mustafà Aziz Al Shamiri, de 37 anys, és en realitat un milicià islamista de nivell baix i no un correu d'Al-Qaeda.

   Amb barba i vestit amb una samarreta blanca, acompanyat per dos representants i un traductor, el pres iemenita ha comparegut davant d'un panell que ha de decidir si el posa en llibertat. Fins avui no ha estat alliberat perquè els Estats Units considerava que era un pres massa perillós i que representava una amenaça per a la seva seguretat nacional.

   En el perfil que va publicar en el seu moment, el Departament de Defensa dels Estats Units sosté que va combatre a l'Afganistan i que va estar relacionat amb membres de la xarxa terrorista d'Al-Qaeda. Tot i això, les autoritats nord-americanes han admès que creien que tenia un paper més important que el que realment exercia perquè el van confondre amb un altre milicià amb dades d'identificació similars.

   "Mustafá Abd al Qawi Abd al Aziz Al Shamiri (YM-434) va combatre en diversos teatres jihadistes i es va associar amb membres d'Al-Qaeda a l'Afganistan", assenyala el perfil publicat pel Pentàgon.

   "Prèviament es va estimar que el pres YM-434 era un facilitador o correu d'Al-Qaeda, a més d'un instructor, però ara entenem que aquestes activitats van ser portades a terme per altres coneguts extremistes amb noms o àlies similars als de YM-434", han afirmat les autoritats dels Estats Units.

   El perfil d'aquest pres de Guantánamo assenyala que hi ha algunes dades que vinculen Shamiri amb la guerra de Bòsnia i Hercegovina el 1995 i que els va dir als interrogadors que va lluitar a la guerra civil del Iemen el 1996 i a l'Afganistan amb els talibans del 2000 al 2001, també contra l'Aliança del Nord i les forces dels Estats Units, abans que fos capturat al voltant de Mazar i Sharif, al nord del país.

   Des de la seva detenció, ha romàs en règim de detenció indefinida després de ser considerat massa perillós per ser alliberat, encara que no existeixin proves per portar-lo a judici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés