Els EUA fan el primer pas per restringir les sol·licituds d'asil d'immigrants


REUTERS / LEAH MILLIS
Actualitzat 9/11/2018 9:26:07 CET

WASHINGTON, 9 Nov. (Reuters/EP) -

El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, ha fet aquest dijous un primer pas per restringir les sol·licituds d'asil d'immigrants, en presentar una regulació que faria que les persones que van entrar al país de manera il·legal per la frontera amb Mèxic no puguin optar a aquest benefici.

Un cop la regulació entri en vigor, cosa que pot passar durant els propers dies, els migrants que entrin a través de la frontera sud dels Estats Units només podran demanar asil si arriben a través dels ports oficials d'entrada.

"El que estem mirant de fer és canalitzar (...) les sol·licituds d'asil a través dels ports d'entrada on tenim més bons recursos, capacitat i personal per gestionar aquestes sol·licituds de manera expedita i eficient", ha assenyalat un funcionari sota condició d'anonimat.

El pla és un altre pas del Govern republicà per limitar l'elegibilitat dels migrants en els casos de sol·licitud d'asil al país.

"El nostre sistema d'asil està aclaparat amb massa sol·licituds d'asil sense mèrit d'estrangers que generen una gran càrrega sobre els nostres recursos, la qual cosa ens impedeix atorgar ràpidament asil als qui realment el mereixen", han afirmat la secretària de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsen, i el fiscal general interí, Matthew Whitaker, en un comunicat.

La norma afectaria majoritàriament els migrants de Guatemala, Hondures i El Salvador que travessen la frontera sud dels Estats Units per fugir de la violència i la pobresa als seus països d'origen.

El secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), Luis Almagro, ha afirmat que la regió "ha de conjuminar esforços per protegir els drets dels migrants refugiats que se'n van dels seus països a la recerca d'un futur millor".

A més, Almagro ha destacat els esforços del Marc Integral Regional de Protecció i Solucions (MIRPS). "En el seu primer any, el MIRPS ha demostrat que és una eina útil, esperem que els països de la regió continuïn donant suport a aquesta iniciativa per respondre aquest desafiament", ha assenyalat.

Per la seva banda, l'Alt Comissionat Adjunt d'ACNUR per a tasques de Protecció, Volker Türk, ha destacat la necessitat de dur a terme polítiques de pacificació social i seguretat per respondre al creixent nombre de persones que es veuen obligades a abandonar el seu país.

"Els creixents moviments mixts de refugiats i migrants, a la regió i a nivell mundial, demostren la necessitat imperant d'abordar les causa de la violència i inestabilitat per prevenir el desplaçament", ha manifestat Türk.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.