Actualitzat 19/11/2019 16:21

Els EUA fa un gir històric i considera que els assentaments jueus no violen el dret internacional

REUTERS / RONEN ZVULUN

NOVA YORK, 19 Nov. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'estat nord-americà, Mike Pompeo, ha comparegut aquest dilluns per informar d'un canvi històric en el criteri dels Estats Units sobre els assentaments jueus a Cisjordània, que ara ja no seran considerats una violació del dret internacional.

"Després d'estudiar acuradament tots els angles del debat jurídic, l'Administració està d'acord amb el president (Ronald) Reagan" que els assentaments no són per si mateixos il·legals, ha apuntat. "La creació d'assentaments civils israelians a Cisjordània no és 'per si mateix' una violació del dret internacional", ha indicat.

Pompeo ha explicat que aquest canvi té el seu origen en la decisió de l'Administració de Barack Obama de permetre l'aprovació de la Resolució 2334 del Consell de Seguretat de l'ONU, de desembre del 2016, que considera aquests assentaments una "violació evident" del dret internacional.

En la seva compareixença, Pompeo ha fet un repàs de la posició nord-americana sobre les colònies israelianes i ha assegurat que "ha estat incoherent durant dècades". Així, ha recordat que el 1978 l'Administració Carter va concloure que els assentaments civils no complien amb les lleis internacionals, però tres anys després Reagan va fer marxa enrere.

Fins a l'Administració Obama, "les administracions reconeixien que l'activitat sense restriccions en els assentaments podria ser un obstacle per a la pau, però prudentment reconeixien que la instal·lació en posicions legals no permet avançar cap a la pau".

Així, Pompeo ha instat Israel i l'Autoritat Palestina a reunir-se un altre cop i començar unes negociacions que permetin "trobar una solució que fomenti i protegeixi la seguretat i el benestar d'israelians i palestins".

"La dura realitat és que no hi haurà mai una resolució judicial al conflicte i que els arguments sobre qui té raó i qui no en funció del dret internacional no portaran la pau. És un problema polític complex que només es pot resoldre amb negociacions entre israelians i palestins", ha postil·lat.

A més, Pompeo ha explicat que aquest anunci no es refereix a cap assentament en concret que pugui tenir pendents qüestions legals específiques. "El sistema legal israelià permet qüestionar l'activitat d'assentament i avalua les consideracions humanitàries", ha assegurat.

D'aquesta manera, els Estats Units no prejutgen abans d'hora l'estatus final de Cisjordània, que haurà de decidir-se després d'un acord entre les parts, segons Pompeo, que ha advertit que aquest canvi no és aplicable en altres llocs del món. Les conclusions són el resultat de "fets únics, de la història i de les circumstàncies de l'establiment d'assentaments civils a Cisjordània", ha dit.

Cisjordània --inclòs Jerusalem Est--, la Franja de Gaza --de la qual Israel es va retirar el 2005-- i els Alts del Golan sirians van ser ocupats militarment per Israel durant la guerra del 1967, per la qual cosa la construcció d'assentaments i la colonització d'aquests territoris suposen un crim de guerra des del punt de vista del dret internacional.

A Cisjordània viuen uns 531.000 colons jueus, segons dades del 2012, part en colònies considerades legals per Israel i part en assentaments considerats il·legals fins i tot pel Govern israelià. Les xifres actuals podrien ser superiors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés