Publicat 10/04/2021 12:42

Els EUA demanen a Rússia que respongui sobre la concentració militar a l'est d'Ucraïna que causa "inestabilitat"

Archivo - Arxivo - Un soldat ucrans en la línia de contacte en l'est d'Ucrana.
Daniel Brown - Archivo

MADRID, 10 abr. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Departament de Defensa dels Estats Units, John Kirby, ha demanat a Rússia que respongui al món" sobre "qu estan fent, amb quines forces, amb quines capacitats i quins són les seves intencions" a l'est d'Ucrana, on la "concentració militar només causa inestabilitat i més inseguretat".

Així ho ha asseverat Kirby després de nombroses preguntes sobre una concentració de militars russos a Crimea i al llarg de la frontera de Rússia amb Ucrana, qui ha respost també que "aquestes són excellents preguntes per fer-li a (el ministre de Defensa Sergey) Shoygu a Moscou".

Els funcionaris de la Casa Blanca han classificat el "creixement militar" rus a la regió com "el més gran des del 2014", i moltes nacions han demanat a Rússia "una explicació", i "han rebut respostes febles sobre entrenament o exercicis", ha assenyalat el Pentgon.

Kirby ha assegurat que no creu que els russos "hagin estat totalment transparents sobre qu estan fent" i no ha volgut detallar l'abast de la concentració russa, si bé ha precisat que est a Crimea, que encara és part d'Ucrana, i al llarg de la frontera oriental.

D'altra banda, el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha conversat aquest divendres amb els seus homlegs francs i alemany sobre la "importncia de donar suport a Ucrana contra les provocacions unilaterals russes al llarg de la 'línia de contacte' a l'est del país".

En trucades amb l'alemany Heiko Maas i el francs Jean-Yves Le Drian, Blinken ha aprofundit en la "necessitat que Rússia cessi immediatament la seva acumulació militar i la seva retrica incendiria".

Així mateix, en les converses s'ha posat mfasi en la necessitat que posi fi a "la seva concentració militar" a la zona, i ha confirmat així el seu suport "infrangible a la sobirania i integritat d'Ucrana".

Les autoritats ucraneses han criticat durant els últims dies Rússia pel desplegament de militars en una zona propera a la frontera comuna, cosa que ha rebutjat Moscou, que argumenta que pot traslladar els seus militars pel seu territori sense condicions.

A la zona hi ha hagut conflictes des de fa anys per les tensions entre Ucrana i Rússia. En el cas de Crimea, Rússia es va annexionar aquest territori durant el conflicte del 2014 amb Ucrana abans que la població decidís la seva incorporació en un referndum mentre que la regió de Donbass viu des de fa anys un conflicte armat que enfronta les tropes del Govern ucrans i els separatistes prorussos.

Els Acords de Minsk, que es van subscriure al setembre del 2014 i al febrer del 2015, van posar les bases per a una solució política al conflicte, per no han derivat fins ara en el cessament de la violncia. Les hostilitats han deixat fins avui almenys 13.000 morts, segons estimacions de l'ONU.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés