Publicat 3/4/2019 17:35:05 +02:00CET

Els EUA critiquen una llei que castiga l'homosexualitat i l'adulteri amb la pena de mort a Brunei

Población civil en Alepo
REUTERS

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats dels Estats Units han criticat aquest dimarts la decisió de Brunei d'aplicar la revisió del Codi Penal que permetria la pena de mort per lapidació per adulteri i per mantenir relacions sexuals amb persones del mateix sexe.

"La decisió de Brunei d'implementar la xaria o llei islmica i les penes associades va en contra dels Drets Humans, especialment en relació amb la tortura i el tracte cruel i inhum", ha expressat el portaveu del Departament d'Estat Robert Palladino.

En aquest sentit, el Departament ha mostrat la seva "forta oposició a la violncia, la criminalització i la discriminació de grups en situació vulnerable, com les persones LGTBI".

"Tots els governs tenen l'obligació de garantir que totes les persones puguin gaudir lliurement dels Drets Humans universals i les llibertats fonamentals a les quals tenen dret", recull el text del Departament.

Així, Washington ha instat Brunei a ratificar i implementar la Convenció contra la Tortura de les Nacions Unides, que va ser signada el 2015, i a signar, ratificar i implementar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.

CANVIS LEGALS EL 2014

Brunei va ser el primer país a introduir la llei criminal islmica el 2014, quan va anunciar el primer dels tres passos de canvis legals que incloen multes i presó per ofenses com l'embars fora del matrimoni o no resar els divendres.

L'homosexualitat és illegal a Brunei i és punible fins amb 10 anys de presó, per els canvis previstos inclouen les fuetades i la lapidació per als musulmans que siguin condemnats per adulteri, sodomia o violació, segons han alertat diversos grups de Drets Humans.

Les actituds socialment conservadores són una constant al sud-est asitic. Birmnia, Malisia, Singapur i Brunei tenen prohibides les relacions entre persones del mateix sexe, mentre que a Indonsia hi ha hagut un augment dels atacs contra el collectiu LGTB els darrers anys.

Brunei, un antic protectorat britnic d'uns 400.000 habitants enclavats entre dos estats malaisis a l'illa de Borneo, és el primer país de l'est asitic a adoptar el component criminal de la xaria a nivell nacional.

el més llegit

 1. 1

  El Govern recarregarà targetes menjador 15 dies més i pagarà dos mesos a la concertada

 2. 2

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) demana a les gasolineres no vendre aliments entre les 21 i les 6 hores

 3. 3

  La pandèmia de coronavirus supera el milió de contagis i deixa més de 51.000 morts

 4. 4

  Bargalló diu que s'hauran de treballar "aspectes emocionals" en tornar a classe

 5. 5

  L'Ajuntament de Lleida suspèn la festa major de maig pel coronavirus