Actualitzat 13/5/2020 11:33:11 +00:00 CET

Els EUA condemnen els atacs a l'Afganistan i demanen "cooperació"

El secretari d'estat dels EUA, Mike Pompeo
Contacto - Archivo

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

Els Estats Units han condemnat aquest dimecres els atacs contra un hospital de Kabul i un funeral a l'est de l'Afganistan, en els quals han mort gairebé 40 persones, i ha demanat al Govern afganès i els talibans que "cooperin" per jutjar-ne els responsables.

"Els Estats Units condemnen enèrgicament els dos horribles atemptats terroristes a l'Afganistan", ha indicat el secretari d'estat nord-americà, Mike Pompeo, que ha especificat que "qualsevol atac a innocents és imperdonable" però contra nadons i dones durant el part "és un acte de pura maldat".

Tanmateix, Pompeo ha ressaltat que els talibans han negat la seva implicació en els atemptats i que els han condemnat, però ha afirmat que "els talibans i el Govern afganès haurien de cooperar per portar els responsables d'aquests atacs davant la justícia".

"Mentre no disminueixi la violència i es produeixin progressos cap a un acord polític negociat, l'Afganistan continuarà sent vulnerable al terrorisme". "El poble afganès mereix un futur lliure de terror i el procés de pau encara presenta una oportunitat", ha conclòs.

El president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, ha anunciat una ofensiva de les forces de seguretat contra els talibans per l'augment del nombre d'atemptats, malgrat els intents per impulsar un procés de pau al país i hores després dels fets d'aquest dimarts.

De la seva banda, els insurgents han denunciat en un comunicat que "els enemics de la pau han començat a fer hores extres després de l'històric acord" amb els Estats Units "per provocar el caos, la confusió i obstruir que fructifiqui l'acord, que pretén assolir una pau duradora a l'Afganistan".

Contador