Actualitzat 15/9/2020 14:49:52 +00:00 CET

Els EUA bloquegen la importació de béns procedents de la regió xinesa de Xinjiang

El president de la Xina, Xi Jinping
picture alliance / Wolfgang Kumm / DPA - Archivo

MADRID, 15 set. (EUROPA PRESS) -

L'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units (CBP, en anglès) ha emès aquest dilluns una ordre que bloqueja la importació de certs béns procedents de la regió autònoma de Xinjiang que, segons ha justificat, es produeixen mitjançant "treballs forçats" amb el beneplàcit de la Xina.

En un comunicat, el secretari interí adjunt del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, Ken Cuccinelli, ha explicat que la mesura de l'agència nord-americana "combat el treball forçat", que ha qualificat d'"il·legal, inhumà i una mena d'esclavitud moderna".

Segons ha matisat, el treball forçat a Xinjiang es duu a terme per "fabricar béns que després el Govern xinès mira d'importar als Estats Units". "Quan la Xina pretén importar aquests béns a les nostres cadenes de subministraments, suposa un desavantatge per als treballadors i empreses nord-americanes", ha afegit.

En concret, l'ordre determina retenir determinats béns, entre els quals destaquen cotó o productes per al cabell, fabricats amb mà d'obra de diversos centres, com el Centre d'Educació i Capacitació en Habilitats Professionals 4, situat al comtat de Lop, a Xinjiang.

El Departament de Seguretat Nacional argumenta que, en realitat, aquests centres són camps de "reeducació" que proporcionen mà d'obra penitenciària a les entitats manufactureres de la regió.

A més, la CBP ha identificat "indicadors de treball forçat" en aquestes instal·lacions, que inclouen la restricció de moviment, aïllament, intimidació, amenaces, retenció de salaris i condicions de vida i de treball "abusives".

"Les accions que la CBP ha emprès contra les importacions de la Xina demostren l'ús generalitzat de condicions laborals poc ètiques i inhumanes a la Xina", ha assenyalat la comissionada assistent executiva de la CBP, Brenda Smith.

"Permetre que béns produïts mitjançant treballs forçats entrin a la cadena de subministrament dels Estats Units soscava la integritat de les nostres importacions", ha assegurat.

No fa gaire, els Estats Units van dictar sancions contra una organització de Xinjiang i dues persones que hi estan vinculades per la seva suposada relació amb abusos contra els uigurs i membres d'altres minories musulmanes a la regió.

L'anunci arriba deu dies després que l'Oficina d'Indústria i Seguretat del Departament de Comerç dels Estats Units hagi afegit onze empreses xineses en la llista de sancions per la seva implicació en abusos contra la minoria uigur.

El president dels Estats Units, Donald Trump ja va promulgar una llei que permet a Washington prendre mesures i imposar sancions a Pequín per la situació dels drets humans dels uigurs al país asiàtic.

La Xina, de la seva banda, considera que les accions dels Estats Units són una "greu interferència" en els seus afers interns i una "greu violació" de les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Detecten un brot de covid-19 a una residència de salut mental de Sant Boi de Lluçanès

 4. 4

  AMPLIACIÓ:Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida

 5. 5

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig