Publicat 14/6/2019 9:48:10 +02:00CET

Els EUA acusen l'Iran d'estar darrere dels atacs contra dos petrolers al golf d'Oman

AMP.- el Iraq/EUA.- Pompeo es reuneix amb el primer ministre d'el Iraq durant una visita sorpresa al país
Carlos Garcia Granthon/ZUMA Wire / DPA - Archivo

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern dels Estats Units ha acusat aquest dimecres l'Iran d'estar darrere dels atacs contra dos petrolers al golf d'Oman, que ha qualificat de ser "un assalt flagrant contra la llibertat de navegació".

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha assenyalat que l'incident "és una inacceptable recrudescència de les tensions per part de l'Iran" i ha demanat unitat a la comunitat internacional davant de les accions de Teheran.

Pompeo ha explicat que l'anàlisi nord-americana per arribar a aquesta conclusió es fonamenta en el tipus d'armes que es van utilitzar i el nivell de "sofisticació" de l'operació.

En roda de premsa, ha incidit que l'incident va tenir lloc mentre el líder suprem de l'Iran, Alí Jamenei, es reunia amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe. Un dels vaixells sinistrats és de bandera japonesa.

"El govern del líder suprem ha insultat el Japó en atacar un petroler japonès, i posar en perill les vides del personal i crear una emergència marítima", ha criticat Pompeo.

Així mateix, ha respost a les declaracions del seu homòleg iranià, Mohamad Yavad Zarif, el qual ha qualificat el que ha succeït de "sospitós".

En aquest sentit, Pompeo ha dit que "potser Zarif pensa que això és divertit, però ningú més ho creu". "L'Iran està responent perquè el règim vol que la nostra reeixida campanya de màxima pressió sigui retirada", ha argumentat.

"Cap sanció econòmica no autoritza l'Iran a atacar civils innocents, alterar els mercats petrolers internacionals i dur a terme un xantatge nuclear", ha sostingut el secretari d'Estat nord-americà.

Pompeo ha incidit a més que ha ordenat a l'ambaixador nord-americà davant les Nacions Unides que plantegi "els atacs iranians" durant la reunió que celebrarà aquest mateix dijous el Consell de Seguretat de l'ONU per abordar el succés.

"Aquestes amenaces contra la pau i la seguretat són aparents a dia d'avui per a tothom. L'Iran ha de fer front a la diplomàcia amb diplomàcia, i no amb terrorisme, vessament de sang i extorsió", ha recalcat.

Finalment, ha advertit que "els Estats Units defensaran les seves forces, interessos i els dels seus aliats per protegir el comerç internacional i l'estabilitat regional" i ha demanat "a tots els països amenaçats per les accions provocatives de l'Iran que s'uneixin en aquesta tasca".

L'ARÀBIA SAUDITA ES MOSTRA D'ACORD

Per la seva banda, el secretari d'Estat per a Assumptes exteriors de l'Aràbia Saudita, Adel al-Jubeir, s'ha mostrat d'acord amb les conclusions anunciades per Pompeo en la seva roda de premsa.

"No tenim raons per estar en desacord amb el secretari d'Estat (dels Estats Units). Estem d'acord amb ell", ha assenyalat, en una entrevista que ha concedit a la cadena de televisió nord-americana CNN.