Publicat 22/5/2019 15:20:51 +02:00CET

Els Estats Units reconeixen la separació d'almenys 1.700 nens a la frontera sud

Deadly Border Patrol car chases
Gary Coronado - Archivo

SAN DIEGO (EUA), 22 maig (DPA/EP) -

El Govern dels Estats Units ha identificat fins ara 1.712 possibles casos de separació de nens a la frontera amb Mèxic, en el marc d'una revisió iniciada fa unes poques setmanes i forçada pel litigi obert davant d'un tribunal de la ciutat de San Diego.

Les autoritats preveuen analitzar 47.000 casos per determinar si es van poder cometre abusos per la política de tolerància zero promoguda pel president, Donald Trump, per dissuadir els immigrants. Trump fins i tot ha parlat d'"invasió" per referir-se a l'última onada migratòria.

Una auditoria federal va revelar aquest any que les autoritats van aplicar la separació de famílies molt abans que Trump donés oficialment l'ordre al maig del 2018 i fins i tot existia un projecte pilot en l'estat de Texas que data del juliol del 2017.

A l'abril d'aquest any, la jutge del districte Dana Sabraw, de San Diego, va ordenar al Govern que posés una xifra en sis mesos a aquestes separacions, remuntant-se l'1 de juliol del 2017. El treball era complicat, perquè els nens ja no estan sota custòdia del Govern, bé perquè estan a cura dels pares o tutors o perquè han complert ja els 18 anys.

El comandant Jonathan White, del Departament de Salut i Serveis Socials (HHS), va explicar divendres passat que el seu equip ha revisat fins ara 13.000 casos, segons la transcripció de la vista. La majoria d'aquestes primeres anàlisis tenen a veure amb casos evidents de separació, per la qual cosa la xifra provisional de 1.700 no és del tot inesperada, ha indicat.

Els arxius seran revisats a continuació per l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera i correspondrà al Servei d'Immigració i Control de Duanes determinar l'estatus dels pares. Els casos tornaran després a l'HHS perquè s'investigui el parador dels menors i la Unió Americana de Llibertats Civils ajudarà a localitzar els pares si hi ha una voluntat de reunificació.

White ha afirmat que, amb la implicació de tants actors, s'aspira a no deixar cap separació sense analitzar.

el més llegit

 1. 1

  Els treballadors autoconfinados en una residència de Lleida tornen a la seva casa

 2. 2

  Un centenar de voluntaris de L'Hospitalet (Barcelona) ajuden persones vulnerables

 3. 3

  Personalitats vinculades a Badalona (Barcelona) animaran a quedar-se a casa en xarxes socials

 4. 4

  Catalunya separa i trasllada a ancians de residències a diversos hotels i centres

 5. 5

  L'alcalde de Mollet del Vallès (Barcelona) demana a Torra "corregir" retallades