Publicat 20/1/2019 13:15:53 +01:00CET

Els estats sud-africans reconeixen a Tshisekedi com a nou president de República Democràtica del Congo

MADRID, 20 gen. (EUROPA PRESS) -

La Comunitat de Desenvolupament d'frica Austral (SADC), l'organisme internacional que aglutina als pasos d'frica del Sud, ha reconegut i felicitat a Felix Tshisekedi com a guanyador de les eleccions presidencials a República Democrtica del Congo a través d'un comunicat en el qual ha demanat a totes les parts que s'oblidin de disputes internes i avancin junts cap a "la consolidació de la democrcia".

La SADC confirma així a Tshisekedi després que la setmana passada recomanés la formació d'un Govern d'unitat arran de la crisi oberta després dels polmics resultats de les eleccions, que han portat aquest diumenge al candidat opositor Martin Fayulu a boicotejar el nomenament de Tshisekedi i a autoproclamarse president del país.

"Volem felicitar al president electe de República Democrtica del Congo, Felix Tshisekedi, després dels comicis del 30 de desembre, així com al poble congols, la classe política i a tots els implicats per unes eleccions pacífiques tot i els desafiaments logístics i de seguretat", segons un comunicat.

"La SADC demana a tots els congolesos que acceptin el resultat, consolidin la democrcia i preservin un entorn pacífic i estable després d'aquestes histriques eleccions", afegeix l'organització en la seva nota, dedicada a uns comicis que podrien suposar la primera transició democrtica de la histria del país.

Fayulu considerat al seu moment el gran favorit per a la victria, va denunciar els resultats que van donar el triomf al també opositor Felix Tshisekedi, sota la sospita que aquest últim havia pactat en secret amb el president sortint, Joseph Kabila.

La coalició liderada per Kabila ha guanyat les eleccions legislatives, la qual cosa comporta grans avantatges al proper ex-mandatari, que va perllongar artificialment el seu crrec per sobre dels límits constitucionals i mai ha tingut intenció d'abandonar per complet la política.

El Parlament congols limita enormement les competncies del president, que ha de triar a un primer ministre d'entre la majoria legislativa. La signatura del primer ministre és imprescindible per ratificar ordres presidencials com el nomenament o l'acomiadament de caps militars, jutges o presidents d'empreses públiques.

La SADC va arribar a més a suggerir la setmana passada un recompte electoral que proporcionés "l'alleujament necessari a guanyadors i perdedors", encara que després va acabar retractant-se.