Publicat 07/02/2021 11:56

Els carrers de la capital de Birmània acullen una nova jornada de protestes contra el cop d'estat

Els manifestants contra el cop d'estat a Birmnia fan la salutació amb tres dits alats, símbol de les manifestacions pro democrcia a sia.
Aung Kyaw Htet/SOPA Images via Z / DPA

MADRID, 7 febr. (EUROPA PRESS) -

Els carrers de Rangun, la capital de Birmnia, acullen una nova jornada de protestes contra el cop d'estat després que ahir hi haguessin les primeres manifestacions massives en qu segons diverses estimacions hi van acudir més de 10.000 persones.

Els manifestants recorren els carrers de manera pacífica com a mostra de desobedincia civil, malgrat el bloqueig de les principals xarxes socials i l'internet que va decretar l'Exrcit.

Ara per ara, no s'han registrat incidents amb la Policia, que bloqueja l'accés a alguns dels llocs principals de la capital.

Durant aquest passat dillunsa la matinada, l'Exrcit va detenir la líder de 'facto' del país i premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, el colofó d'una espiral de tensions després que les forces armades no acceptessin la victria del partit que ella lidera, la Lliga Nacional per a la Democrcia (LND) en les eleccions parlamentries del passat 8 de novembre.

Sota acusacions de frau electoral, la repressió es va estendre i segons l'Associació de Presos Polítics del país 134 diputats i funcionaris públics i 18 activistes han estat detinguts durant el cop.

Segons 'Myanmar Now', s'estan produint manifestacions a tres punts diferents de Rangun.

En els vídeos difosos a les xarxes socials es pot apreciar com els manifestants es saluden a cops de botzina amb els cotxes que passen pel seu costat que també treuen la m per la finestreta per saludar amb tres dits alats, un símbol dels manifestants pro democrcia a sia que es va populartizar a partir de la saga de llibres i pellícules 'Els jocs de la fam'.

PRESSIÓ DE LA COMUNITAT INTERNACIONAL

Amb la notable excepció de la Xina, principal soci de Birmnia, la comunitat internacional ha pressionat els militars perqu alliberin Aung San Suu Kyi i la resta dels detinguts durant el cop.

El relator sobre la situació dels Drets Humans a Birmnia, Tom Andrews, ha demanat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides convocar una sessió especial per tractar la situació al país asitic.

"La valenta gent de Myanmar han de saber que no estan soles. Els habitants del món estan amb ells", ha assegurat en un comunicat que ha distribut a través del seu compte de Twitter.

En aquest missatge, també demanat al Tatmadaw --nom de l'exrcit a Birmnia-- que expedeixi visats perqu un grup d'experts pugui viatjar al país i monitorizar la situació.

El secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, va instar aquest divendres un dels principals diplomtics xinesos al fet que condemnés el cop, mentre que el president del país nord-americ, Joe Biden, ha amenaat l'Exrcit del país amb sancions.

Amb la deposició del Govern, s'ha donat per finalitzada una etapa de frgil transició democrtica que en els últims anys havia estat marcada pel frgil equilibri entre el Govern de la LND i els militars, amb amplis poders, així com l'erosió de la imatge internacional del país pels atacs indiscriminats contra la minoria musulmana rohingya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés