Publicat 21/12/2019 17:51:43 +01:00CET

Els carrabiners atropellen un jove durant les darreres protestes que han tingut lloc a la capital de Xile

18 December 2019, Chile, Valparaiso: A police car burns during clashes between Anti-government demonstrators and security forces following a protest against the Chilean government. Photo: Matias Pina/Agencia Uno/dpa
Matias Pina/Agencia Uno/dpa

SANTIAGO, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Els carrabiners de Xile han atropellat aquest divendres un jove amb una tanqueta durant l'última protesta que han tingut lloc a la capital, Santiago, i han fet servir gasos lacrimògens per dispersar els manifestants.

Les forces de l'ordre havien disposat un fort dispositiu de seguretat, d'uns mil efectius, al voltant de la plaça de Baquedano per impedir manifestacions no autoritzades i talls en el trànsit, quan es compleixen nou setmanes des de l'esclat social que va començar el 18 d'octubre després de l'augment de les tarifes del transport públic de la capital.

El jove atropellat entre dos vehicles pesats dels carrabiners va ser traslladat a l'hospital. L'Institut Nacional de Drets Humans (INDH) de Xile ha informat que el jove té una fractura de pelvis, però que es troba estable.

Per la seva banda, les autoritats de la Regió Metropolitana de Santiago han explicat que els escassos mil manifestants que s'havien mobilitzat havien acudit amb l'únic propòsit "d'enfrontar-se als carrabiners", tal com han apuntat des del diari xilè 'La Tercera'.

L'intendent regional de l'àrea metropolitana de Santiago, Felipe Guevara, ha explicat que els qui van mostrat actes de violència ho van fer de manera desordenada i que aquesta vegada, ha assegurat, no hi havia "manifestants pacífics barrejats amb vàndals".

En relació al noi atropellat, Guevara ha assegurat que es duran a terme "els protocols pertinents" per esclarir, ha dit, aquest tipus de "lamentables episodis".

"Mirarem d'esclarir les causes, el context en què va tenir lloc l'atropellament, i sobretot, continuarem treballant per restablir l'ordre públic, sense més civils ni policies ferits", ha emfatitzat.

Amb tot, ha assegurat, malgrat els últims aldarulls, es tracta de la setmana més tranquil·la des que van començar les manifestacions a mitjan octubre.

Per la seva banda, el diputat de Revolució Democràtica, Giorgio Jackson, ha criticat durament Guevara, a qui ha acusat de les refregues després d'impedir que se celebrés la manifestació en acatar "la crida a la guerra" del president de Xile, Sebastián Piñera.

"Que algú li digui al senyor de la Moneda que posi fi a aquesta guerra contra el poble de Xile", ha expressat Jackson a través del seu compte de Twitter, en la qual ha compartit el vídeo en què es pot observar com un vehicle policial atropella un jove manifestant.

L'INDH XIFRA EN MÉS DE 3.500 LES PERSONES FERIDES

L'INDH ha xifrat aquest divendres en 3.557 el total de les persones ferides en les mobilitzacions que es registren al país des del 18 d'octubre, a través d'un balanç fet públic en el compte de Twitter.

Un total de 359 persones han resultat ferides als ulls, 336 han sofert lesió o trauma i 23 l'esclat o pèrdua de l'òrgan, segons les dades, que procedeixen de diagnòstics metges "inicials", ha precisat l'INDH.

D'altra banda, 2.040 persones han resultat ferides amb trets. Per trets de bala, 51 persones; de balí, 185; per perdigons, 1.605; i per projectils no identificats, 199 persones. Així mateix, 223 persones han resultat ferides per l'ús de gasos lacrimògens.

A més, el balanç de l'INDH ha especificat el total de "vulneracions" que han denunciat els manifestants, que han xifrat en 1.496. D'aquestes, 207 són per violència sexual; 392 per tortures i "altres tractaments cruels"; 853 per ús excessiu de la força durant la detenció; i 44 corresponen a "altres vulneracions".

LES PROTESTES A XILE

Les protestes a Xile han complert ja més de dos mesos, després que la ciutadania decidís sortir als carrers davant la quarta pujada del preu del metro. A ells es van sumar col·lectius que al seu torn reivindicaven millores socials i laborals, així com a nivell educatiu i de salut.

Malgrat que han disminuït la seva intensitat en comparació amb els primers dies, que fins al moment han produït 20 morts i milers de ferits i detinguts després dels enfrontaments amb els carrabiners, les accions al carrer persisteixen, i generen tancaments temporals d'estacions de metro i retards en el transport públic.

Després de les infructuoses primeres mesures per reprimir les manifestacions, el president de Xile, Sebastián Piñera, ha intentat ara comptar amb el suport de les diferents forces polítiques del país per reformar la Constitució i donar cabuda a les reclamacions de totes les forces socials i comunitàries.