Publicat 06/04/2020 15:44

Els bombers pateixen alta radiació en el seu tercer dia consecutiu sufocant incendis a Txernòbil (Ucraïna)

Imatge d'arxiu de la central de Txernbil
WIKIMEDIA COMMONS - Archivo

   MADRID, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

   Els bombers ucranesos que s'enfronten als incendis registrats a la zona d'exclusió de Txernbil estan sotmesos des de fa tres dies a un nivell de radiació 16 vegades per sobre del normal, segons les autoritats mediambientals del país.

   En plena pandmia de coronavirus, prop de 25 hectrees de bosc a la zona gairebé deshabitada on va tenir lloc la catstrofe nuclear el 1986, la radiació ha augmentat a la regió pels incendis forestals, que han provocat un núvol de fum que afecta ja a la capital, Kíev.

   Tal com ha indicat en un breu comunicat el Servei Estatal d'Emergncies, de moment no hi ha víctimes, si bé un quart de les flames es troba a la zona de Txernbil. Aquest incendi s'hauria expandit a un rea de més de 100 hectrees al llarg del cap de setmana.

   Les autoritats consideren que el principal focus dels incendis --la majoria d'ells registrats a la província de Kíev-- es va produir arran de la crema controlada duta a terme per agricultors de la zona. No obstant aix, el Govern ha engegat una investigació sobre aquest tema.

   L'accident nuclear de Txernbil, que va tenir lloc el 26 d'abril de 1986 quan es van produir diverses explosions i un incendi generalitzat en la planta nuclear Vladimir Ilich Lenin, és considerat el major desastre nuclear de la histria.

   Les autoritats ucraneses van comenar a permetre l'accés de turistes a la zona en 2011, quan els nivells de radiació van ser considerats "permissibles". En 2019, Ucrana va registrar el major nombre de turistes a la zona d'exclusió de Txernbil, prop de Bielorússia, amb 100.000 visitants.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés