Publicat 29/01/2019 11:24

Els bisbes filipins demanen perdó pel seu silenci davant de Duterte

El presidente de Filipinas, Rodrigo Duterte
REUTERS / ATHIT PERAWONGMETHA - Archivo

MANILA, 29 gen. (Reuters/EP) -

La Conferncia Episcopal de Filipines ha demanat perdó pel seu perllongat silenci davant de "qüestions inquietants" com la sagnant guerra contra les drogues del president del país, Rodrigo Duterte, i els atacs contra l'Església i les seves doctrines.

L'Església és molt influent al país, en qu el 80 per cent dels 105 milions de filipins són catlics romans. Encara que són coneguts per parlar en veu alta en moments de crisis, el silenci dels bisbes davant dels atacs de Duterte cap a l'Església, així com la seva guerra antidrogues, han plantejat dubtes sobre la seva unitat i compromís amb els valors.

"Perdoneu-nos pel temps que ens ha calgut per trobar la nostra veu collectiva", ha assenyalat la Conferncia Episcopal en una carta pastoral emesa a última hora d'aquest dilluns. "Nosaltres també necessitvem ser guiats de manera adequada en l'oració i el discerniment abans de poder guiar-vos a vosaltres", han dit els bisbes.

En la seva carta 'Conquistant el mal amb el bé', els bisbes reconeixen el seu silenci sobre "les qüestions inquietants sobre les quals us podeu haver sentit urgentment necessitats de la nostra guia espiritual i pastoral".

La carta, publicada després de l'assemblea plenria de la Conferncia Episcopal, s'oposa als esforos dels aliats de Duterte per rebaixar l'edat penal per als menors d'edat i assenyala que ha vist que "la cultura de la violncia est prevalent gradualment a la nostra terra", referint-se també a l'atemptat de diumenge passat contra una catedral a les illes Jolo.

Les crítiques de Duterte contra l'Església Catlica també són conegudes. El president, que diu haver estat víctima d'abús sexual per un sacerdot, ha dit "estúpid" a Déu, ha criticat de "ximple" la doctrina de la Santa Trinitat i ha acusat els bisbes d'ocultar la seva homosexualitat.

Els bisbes han dit que entenen la necessitat de combatre el crim i les drogues, per es van mostrar preocupats "quan van comenar a sentir que moltes persones pobres van ser brutalment assassinades sota la mera sospita de ser petits traficants i camells", mentre que els grans actors es van quedar al marge.

La Policia diu haver matat més de 5.000 persones, totes en legítima defensa, mentre intentava detenir els traficants i ha negat que es tractés d'execucions, com denuncien els grups de defensa dels Drets Humans.

En ser preguntat per la missiva, el portaveu presidencial, Salvador Panelo, ha dit que est servint i protegint els ciutadans. "En lloc d'atacar el president (...) Jo si fos ells emetria una declaració que digués que estan resant perqu el president triomfi en la seva obstinació", ha afirmat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés