Publicat 18/1/2020 17:43:13 +01:00CET

Els afectats pel brot víric a la Xina ja son 45, i podria haver afectat 1.700 persones, segons un estudi

Imatge d'arxiu d'un coronavirus
INSTITUTO NACIONAL DE SALUD DE EEUU - Archivo

MADRID, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats xineses han confirmat ja un total de 45 afectats, cinc d'ells en estat crític, pel brot víric declarat fa tres setmanes al centre del país i provocat per un coronavirus l'abast del qual, segons un centre d'estudis científics del Regne Unit, podria ser molt més alt del que es contemplava inicialment, fins i tot arribar al miler d'afectats.

Aquest brot és semblant al de la Síndrome Respiratòria Aguda Greu o SARS que hi va haver al sud de la Xina fa ja 18 anys i que va ocasionar la mort de 800 persones arreu del món, però la Comissió de Sanitat de la localitat de Wuhan, província de Hubei i epicentre del brot, encara està completant l'estudi genètic.

Almenys dues persones han mort ja per aquesta malaltia el veritable abast de la qual encara està per descobrir, segons l'estudi del Centre MRC per a l'Anàlisi Global de Malalties Infeccioses a l'Imperial College de Londres, després d'estimar que el nombre d'afectats podria arribar a 1.700.

Aquesta disparitat en les estimacions es deu al fet que existeixen diversos afectats en dos països a més de a la Xina: dos casos a Tailàndia i un al Japó. "Que Wuhan hagi exportat tres casos a altres països implicaria que hi hauria molts més casos dels que s'han informat", segons ha indicat el portaveu del centre, el professor Neil Ferguson.

L'informe ha fet aquestes estimacions a partir de la capacitat de l'aeroport internacional de Wuhan, el lapse de 10 dies entre la infecció i la detecció de la malaltia i el volum dels vols a altres països des de l'aeroport --uns 3.500 passatgers al dia--.

El brot es va confirmar després que les autoritats de Hong Kong informessin de l'ingrés a l'hospital de Wuhan de dues ciutadanes que havien visitat recentment la regió xinesa, concretament un mercat on haurien entrat en contacte o consumit algun animal transmissor del virus.

L'estudi del MRC arriba fins i tot a posar en dubte la garantia de les autoritats xineses què no existeix possibilitat de contagi entre persones --"la magnitud d'aquestes xifres suggereix que no es pot descartar una transmissió" d'aquest tipus-- i recomana "més vigilància, un intercanvi ràpid d'informació i una millor preparació".