Publicat 07/01/2019 18:08CET

Els 28 pacten aplicar a les grans companyies d'inversió els mateixos requisits de capital i liquiditat

Bandera de la Unió Europea
CHRISTIAN LAMBIOTTE/EC.EUROPA.EU - Archivo

Brusselles podr exigir les condicions específiques a companyies d'inversió de tercers amb importncia sistmica per accedir al mercat únic

BRUSSELLES, 7 gen. (EUROPA PRESS) -

Els Vint-i-vuit, a nivell d'ambaixadors, han donat suport aquest dilluns a aplicar els mateixos requisits de capital i liquiditat prudencials exigits a les entitats bancries únicament a les grans empreses d'inversió, i no a totes, com fins ara.

Els Governs europeus han acordat així aplicar diverses normes a les companyies d'inversió més proporcionals i apropiades al nivell de risc que assumeixen i introduir un nou marc normatiu per a les empreses d'inversió, en qu els requisits prudencials i de supervisió s'adaptaran als seus perfils de risc i models de negoci -la seva grandria, característiques i complexitat--, garantint en tot cas que es preserva l'estabilitat financera.

En virtut de les noves normes, que encara hauran de ser acordades amb l'Eurocambra, només s'exigir complir tots els requisits prudencials de capital, informació, governana corporativa i remuneració exigides als bancs a les empreses d'inversió més grans, que ofereixen serveis similars als bancs, inclosa la subscripció d'instruments financers i amb actius consolidats superiors als 15.000 milions d'euros i seran supervisades com les institucions de crdit.

Les grans empreses d'inversió amb actius consolidats superiors als 15.000 milions d'euros automticament hauran de complir els requisits de les normatives de capital CRR/CRD4 dirigides a la banca, basats en els estndards internacionals, mentre que aquelles que ofereixen serveis similars a la banca, amb actius consolidats d'entre 5.000 i 15.000 milions podrien ser sollicitades que els compleixin, per part de les seves autoritats de supervisió, si per la seva grandria o activitats hi ha riscos per a l'estabilitat financera.

La majoria de les prop de 6.000 empreses d'inversió a l'rea Econmica Europea que són més petites i no considerades sistmiques hauran de complir requisits prudencials menys estrictes, encara que les autoritats competents nacionals podrien continuar aplicant els requisits a determinades companyies, cas per cas, per evitar ruptures en els seus models de negoci.

Les empreses d'inversió tindran un període de transició de cinc anys per adaptar-se a les noves normes, que encara han de ser negociades entre els Vint-i-vuit i l'Eurocambra.

Els Vint-i-vuit també han donat suport a reforar el rgim d'equivalncia fixat en la directiva europea sobre mercats d'instruments financers coneguda com Mifid II aplicable a les companyies d'inversió de tercers pasos, la qual cosa és especialment important ara en el context del Brexit.

En el text, es precisen amb més detall els requisits que hauran de complir per tenir accés al mercat interior i es concedeix més poder a la Comissió Europea per aplicar condicions més específiques per aprovar una decisió d'equivalncia en el cas de companyies d'inversió de tercers pasos amb importncia sistmica.

L'objectiu és garantir que l'Autoritat Europea de Mercats i Valors (ESMA, la seva sigla en angls) com les autoritats nacionals competents tinguin els instruments necessaris per impedir l'arbitrarietat normativa i vigilar les activitats de les empreses d'inversió de tercers.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés