Publicat 09/11/2015 10:03

Els 28 examinaran quin tracte oferir als refugiats que no acceptin ser registrats

Juncker en el Congreso del Partido Popular Europeo
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Interior de la Unió Europea buscaran aquest dilluns la manera d'"accelerar el procés" de reubicació de 160.000 refugiats als estats membre --a penes han estat reallotjats un centenar en un mes--, i alhora examinaran quin tracte oferir a aquells demandants d'asil que rebutgen ser registrats o traslladats en la seva arribada a terra europea.

Un dels problemes que estan trobant els països on arriben en primer lloc els demandants d'asil és la negativa d'aquests que es prenguin les seves empremtes i a ser registrats per tramitar el seu expedient, segons indiquen fonts europees, per por de ser deportats o a no poder elegir el país al qual ser traslladats.

D'acord amb el patrimoni comunitari, els estats membre poden "detenir" un immigrant o un demandant d'asil per un període de sis mesos (prorrogable fins a 18 mesos) si es nega a cooperar amb les autoritats del país.

Però aquesta mesura es planteja "en última instància" i no implica la seva retenció a la presó, sinó en centres habilitats per als immigrants. Es tracta d'una possibilitat que ja existeix, però és probable que els ministres centrin gran part del focus de la discussió de dilluns en aquest element, per recordar que és una alternativa.

"Existeix el dret d'asil a Europa, però no a elegir l'estat membre", advertia un alt funcionari europeu en referir-se a un dels problemes que està frenant el començament del pla de reubicació europeu.

El mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va advertir fa dies en el ple del Parlament Europeu que "si no hi ha registre, no hi ha drets", en un intent per alertar els immigrants de la necessitat de col·laborar.

Si bé fonts europees matisen aquesta afirmació i recorden que els immigrants sempre estaran assistits per drets fonamentals, inclòs el principi de 'senar refoulement' (no devolució), que impedeix a un país tornar un immigrant a una frontera on la seva vida o la seva llibertat es puguin veure amenaçades.

També s'han reiterat les trucades a Grècia i Itàlia perquè tinguin operatius com més aviat millor tots els seus centres de registre i retenció d'immigrants ('hotspot'), per facilitar el seu trasllat.

ACCELERAR MESURES PER FRENAR L'ARRIBADA DE REFUGIATS

Un altre dels assumptes clau de la discussió dels ministres té a veure amb la necessitat d'"accelerar" les mesures acordades fins avui pels vint-i-vuit, fet que inclou aportacions econòmiques i en recursos per tallar la crisi de refugiats.

Els fons anunciats pels líders de la Unió Europea en la seva última cimera per ajudar els països veïns de Síria a atendre els refugiats i contenir el seu flux no s'han traduït encara en aportacions reals.

Brussel·les publica actualitzacions periòdiques de les contribucions confirmades formalment en un intent per pressionar els governs, però aquests a penes han aportat 520 milions d'euros, dels 2.800 milions anunciats.

A més de fer balanç de les accions posades en marxa de moment, els ministres hauran d'analitzar si caldrà dissenyar altres mesures, tant a curt com a llarg termini, per exemple, intensificar la capacitat d'acollida, com ja han acordat els països més afectats pel tràfic de refugiats a través de l'anomenada 'ruta dels Balcans'.

La cita d'aquest dilluns és la primera de diverses reunions en el més alt nivell que se celebraran al llarg de la setmana per intentar reduir el flux migratori i preparar l'atenció urgent als milers de demandants d'asil arribats a la UE i que es troben desprotegits davant de l'arribada de l'hivern.

Dimecres i dijous, els caps d'estat i de Govern de la Unió Europea i dels seus socis africans es reuniran a La Valletta per intentar la cooperació mútua en matèria migratòria. I els líders de la UE es reuniran a 28 quan acabi la cimera amb els països tercers, amb l'objectiu de donar un nou impuls a l'estratègia europea.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés