Actualitzat 22/09/2015 19:25

Els 28 aconsegueixen un acord per majoria per reubicar 120.000 refugiats

Concreten l'acollida de 66.000 demandants d'asil i deixen sense definir el repartiment en una segona de fase dels 54.000 restants

   BRUSSEL·LES, 22 (EUROPA PRESS)

   Els ministres d'Interior de la UE han aconseguit aquest dimarts un acord "per aclaparadora majoria" per reubicar en un termini de dos anys i en el conjunt dels estats membre 120.000 demandants d'asil arribats inicialment a Itàlia i Grècia, segons han confirmat els ministres francès i alemany, Bernard Cazeneuve i Thomas de Meizer.

   L'acord ha sortit endavant després d'un primer intent fallit la setmana passada i malgrat el vot en contra de quatre estats membre --Hongria, Romania, República Txeca i Eslovàquia-- i l'abstenció de Finlàndia, segons han informat fonts diplomàtiques.

   El repartiment de la responsabilitat entre els estats membre inclou quotes d'acollida fins i tot per als països que s'han posicionat clarament en contra d'aquesta iniciativa.

   La proposta inicial dissenyada per la Comissió Europea plantejava reubicar 120.000 demandants d'asil procedents d'Itàlia, Grècia i Hongria, però la negativa del Govern de Víktor Orbán a ser considerat beneficiari d'aquest programa ha obligat a redissenyar la proposta.

   Hongria ha passat a ser considerat país d'acollida per a les persones amb dret a protecció internacional, cosa que es traduirà en una lleu reducció de les quotes assignades inicialment a cada estat membre, prop de 15.000 places en el cas d'Espanya.

   Així, s'ha establert un pla en dues fases que a la primera permetrà reubicar en els estats membre un total de 66.000 refugiats procedents d'Itàlia i Grècia, els països més afectats per la crisi migratòria.

   El document de l'acord, a què ha tingut accés Europa Press, atribueix a Espanya la reubicació de 1.896 persones ara a Itàlia i de 6.127 persones arribades primer a Grècia.

   Els 54.000 restants previstos en principi per ajudar Hongria a alleujar la pressió migratòria quedaran en una mena de "reserva", de manera que seran reubicats en una segona fase i procediran també d'Itàlia i Grècia, sempre que cap altre Estat membre sol·liciti en els pròxims 12 mesos acollir-se al programa perquè la seva capacitat de recepció es vegi desbordada.

   El pes que haurà d'assumir cada país de la Unió Europea per rebre part dels refugiats assignats a aquesta segona fase no ha quedat definit a l'acord d'aquest dimarts.

   Al final de la reunió, el ministre Cazeneuve ha volgut subratllar que el pacte ha estat possible també perquè s'ha atès l'exigència francoalemanya de "reforçar" els controls a les fronteres exteriors de la UE i d'establir un "calendari clar" per a la posada en marxa de centres de registre i acollida ('Hot Spot'), en què es "retindran" els immigrants mentre se'n tramita la sol·licitud d'asil i des d'on seran retornats al seu país d'origen si es rebutja el seu expedient.



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés