Actualitzat 20/05/2014 12:13

Els 21 milions de víctimes de tasques forçoses generen 150.000 milions de dòlars, segons l'OIT

Trabajo Infantil
Foto: IVE

Dues terceres parts dels beneficis procedeixen de l'explotació sexual amb fins comercials

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

Els prop de 21 milions de persones, inclosos nens, víctimes de tasques forçoses, sobretot d'explotació sexual amb fins comercials, generen uns guanys anuals il·legals de 150.000 milions de dòlars, al voltant de tres vegades més de l'estimat fins ara, segons l'últim informe publicat aquest dimarts per l'Organització Internacional del Treball (OIT).

   En el seu informe 'Guanys i pobresa. Aspectes econòmics del Treball Forçós', l'OIT actualitza dades anteriors i arriba a l'estimació que l'economia privada obté uns beneficis de 150.000 milions de dòlars gràcies a aquesta forma de treball il·legal, 99.000 milions dels quals provenen directament de l'explotació sexual comercial. Les estimacions anteriors eren d'uns 44.00 milions de dòlars.

   D'acord amb aquest organisme, i d'acord amb les seves dades del 2012, al voltant de 21 milions d'homes, dones i nens són víctimes de treball forçós, el 90% d'ells en el marc de l'economia privada. D'ells, el 68% són víctimes d'explotació laboral en sectors com l'agricultura, la construcció, el treball domèstic o la indústria, mentre que el 22% són víctimes d'explotació sexual comercial.

   Per calcular una nova estimació dels guanys generats pel treball forçós, l'OIT utilitza les dades econòmiques emmagatzemades a la base de dades a partir de la qual es deriva l''Estimació Mundial del 2012', com la informació sobre sectors i indústries on les víctimes de treball forçós estan retingudes, els seus salaris, si reben algun, i unes altres dades econòmiques.

   El resultat ha estat que l'explotació sexual genera uns guanys estimats en 99.000 milions de dòlars, mentre que l'explotació forçosa amb fins econòmics, que inclou el treball domèstic, l'agricultura i altres activitats econòmiques suposa uns beneficis de 51.000 milions.

   D'ells, 34.000 milions de dòlars els generen els treballadors forçosos en la construcció, la indústria, la mineria i els serveis; 9.000 milions els que treballen en l'agricultura, el que inclou la silvicultura i la pesca, mentre que les llars particulars que o no paguen o paguen menys el seu personal domèstic sotmès a tasques forçoses s'estalvien 8.000 milions de dòlars.

LA MEITAT DE LES VÍCTIMES, DONES I NENES

   Segons ressalta l'OIT, al voltant del 55% de les víctimes del treball forçós són dones i nenes, sobretot en l'explotació sexual comercial i el treball domèstic, mentre que els homes i els nens són sobretot víctimes de l'explotació econòmica en l'agricultura, la construcció i la mineria.

   Tot i això, d'acord amb les dades de les enquestes nacionals realitzades per l'OIT, els homes i els nens corren un risc lleugerament més gran que les dones i les nenes de ser víctimes de treball forçós.

   D'altra banda, l'informe identifica els factors socioeconòmics que fan més vulnerables les persones a aquesta pràctica. Així, s'ha constatat una "correlació evident" entre la vulnerabilitat de les llars a les pèrdues imprevistes dels ingressos i la probabilitat de caure a la feina forçós. En aquest sentit, les llars més pobres tenen més probabilitat que els seus membres es vegin atrapats en algun tipus d'explotació laboral.

   Un altre "factor decisiu" és la falta d'educació i l'analfabetisme. "Els adults amb un nivell d'instrucció baix i els fills de pares que no han rebut educació corren un risc més alt de caure en treball forçós", adverteix l'OIT. A més, subratlla, "les persones alfabetitzades capaces de llegir els contractes poden trobar-se en una millor posicióper reconèixer situacions que poden portar a l'explotació o a la coacció".

   Alhora, la migració és un altre dels factors. Segons les estimacions mundials de l'OIT, 44% de totes les víctimes van migrar dins o fora de les fronteres internacionals abans de sotmeses al treball forçós.

   Per regions, Àsia-Pacífic és "on es concentra de sobres" la majoria  de treballadors forçosos, al voltant de 12 milions, és a dir el 56% del total, mentre que els països de l'Europa Central, Sudoriental i Oriental (fora de la UE) i Rússia i les antigues repúbliques soviètiques tenen la majoria de prevalença, amb 4,2 víctimes per cada 1.000 habitants.

ERADICAR AQUESTA PRÀCTICA

   "Aquest nou informe porta el nostre coneixement sobre la tracta, el treball forçós i l'esclavitud moderna a un nivell superior", ha subratllat el director general de l'OIT, Guy Ryder. "El treball forçós és nociu per a les empreses i per al desenvolupament, però sobretot per a les seves víctimes. Aquest informe afegeix un nou caràcter d'urgència als nostres esforços per eradicar com més aviat millor aquesta pràctica altament rendible però fonamentalment nefasta", ha reclamat.

   "Mentre s'estan registrant progressos en la reducció del treball forçós imposat per l'Estat, hem de dirigir ara la nostra atenció sobre els factors socioeconòmics que fan a les persones vulnerables al treball forçós en el sector privat", ha reclamat per part seva Beate Andrees, la directora del Programa Especial d'Acció per Combatre el Treball Forçós de l'OIT.

   En aquest sentit, Andrees ha instat a adoptar una sèrie de mesures per reduir la vulnerabilitat de les persones als treballs forçosos com són "invertir en l'educació i en la formació professional per incrementar les oportunitats de feina dels treballadors vulnerables" i "donar suport a l'organització dels treballadors, fins i tot en els sectors i indústries vulnerables al treball forçós".

   Alhora, ha defensat que cal "reforçar els pisos de protecció social a fi d'evitar que les llars pobres contreguin préstecs abusius en cas d'una pèrdua imprevista dels ingressos" i "promoure un enfocament de la migració basat en els drets a fi de prevenir el treball clandestí i els abusos contra els treballadors migrants".

   "Si volem produir un canvi significatiu en les vides dels 21 milions d'homes, dones i nens víctimes del treball forçós, hem d'adoptar mesures concretes i immediates", ha reclamat el director general de l'OIT.

   "Això significa col·laborar amb els governs per reforçar la legislació, les polítiques i la seva aplicació, amb els ocupadors per enfortir la diligència necessària contra el treball forçós, fins i tot en les seves cadenes d'aprovisionament, i amb els sindicats perquè representin i capacitin les persones en situació de risc", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés