Publicat 25/03/2014 10:07

Germans Musulmans titlla d'"inhumana" la condemna a mort a 529 dels seus seguidors

MADRID, 25 març (EUROPA PRESS) -

L'organització islamista Germans Musulmans ha criticat aquest dilluns la condemna a penes de mort a 529 dels seus seguidors per la seva responsabilitat en la mort d'un agent de policia i ha sostingut que el veredicte "és inhumà" i que comporta una violació de les normes de justícia".

"El veredicte és una altra clara indicació que l'aparell judicial corrupte està sent utilitzat pels comandants colpistes per reprimir la revolució egípcia i instal·lar un règim brutal, que ha estat en el poder durant dècades d'opressió i tirania en la història del país", ha dit a través d'un comunicat.

"Aquestes sentències injustes no debilitaran la nostra determinació. El poble egipci continuarà la seva revolució pacífica fins que es faci justícia", ha afegit la formació, abans de recalcar que prendrà "totes les mesures legals per apel·lar el veredicte".

Per la seva banda, Hamza Zawbaa, alt càrrec del Partit Llibertat i Justícia (PLJ), braç polític de Germans Musulmans, ha valorat que "les sentències de mort contra polítics i revolucionaris impliquen que la revolució ha entrat en una nova fase que requereix nous mètodes".

A més, el secretari de les joventuts del PLJ a Gizeh, Ali Jafagi, ha apuntat que les condemnes "equivalen a un crim de genocidi", argumentant que "hi ha agents que maten manifestants pacífics amb bales i jutges que els maten amb sentències injustes".

Els advocats defensors dels condemnats ja han anunciat que apel·laran la decisió, segons ha informat el diari egipci 'Al-Ahram'. Mohammad Tosson, membre de la defensa, ha titllat el veredicte de "el més ràpid i estrany de la història de la Justícia egípcia", i a més ha recalcat que el jutge no ha donat temps a la defensa per presentar el seu cas, violant els procediments.

"Aquest veredicte és nul sota el Codi Penal i sota la fa poc ratificada Constitució", ha dit, abans d'apuntar que l'únic objectiu que té és intentar intimidar Germans Musulmans.

El tribunal ha decidit absoldre 16 acusats més, en un cas en el qual només han assistit al procés 147 acusats perquè la resta han fugit i han estat jutjats en rebel·lia, segons assenyala el portal informatiu Aswat Masriya.

L'agència oficial de notícies MENA ha indicat que els seguidors del president deposat d'Egipte Mohammad Mursi estan acusats d'haver matat el subcomissari de Matai i d'intentar assassinar dos comandaments policials més, a més de destrossar mobiliari públic per haver cremat aquesta comissaria i de confiscar armes i alterar l'ordre públic.

Els fets jutjats van passar després del 14 d'agost, el dia en el qual les forces de seguretat egípcies van desallotjar per la força dos campaments de protesta que donaven suport a Mursi al Caire, causant la mort de centenars de manifestants.

Després del desallotjament, diverses comissaries i esglésies en diferents punts del país han estat atacades, sobretot a les zones de Minya, Sohag i Assiut.

JUDICI I CRÍTIQUES

El judici va començar dissabte passat, amb la recusació presentada contra els jutges per part dels advocats de la defensa, que exigien tenir un tribunal "imparcial". La seva sol·licitud va ser rebutjada. Aquest dilluns, el tribunalha dictat la seva sentència, la condemna més gran en la història judicial d'Egipte, sense escoltar els arguments dels advocats defensors. La condemna pot ser recorreguda.

Després de l'anunci de la condemna, la documentació dels acusats serà trasllada per al seu anàlisi per part de l'oficina del gran muftí, que és l'autoritat nacional en edictes religiosos, en compliment de la legislació egípcia, que estableix que totes les penes de mort han de ser analitzades i ratificades pel gran muftí.

El director de la Xarxa Àrab d'Informació sobre els drets humans, l'advocat Gamal Eid, ha descrit el veredicte d'aquest dilluns com "un desastre" i un "escàndol" per a Egipte. "Encara que siguin jutjats en absència, no poden condemnar 529 acusats a pena de mort en tres dies", ha subratllat Eid, que ha volgut deixar clar que tot el procés ha estat un "escàndol".

Per la seva banda, Nàsser Amin, membre del Consell Nacional per als drets humans, ha afirmat en el seu compte de Twitter que aquesta decisió judicial serà "anul·lada" quan els recurrents sol·licitin tornar a ser jutjats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés