Actualitzat 16/01/2014 11:13

Detinguts 444 membres de Germans Musulmans durant els dos dies en què s'ha celebrat el referèndum

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

El Ministeri de l'Interior d'Egipte va anunciar a última hora de dimecres que un total de 444 membres de l'organització islamista Germans Musulmans van ser arrestats durant els dos dies en què es va celebrar el referèndum constitucional.

   Al comunicat, acusava els manifestants contraris a la votació d'intentar interrompre el procés i detallava que es van confiscar escopetes de perdigons, armes blanques i còctels Molotov, segons va recollir el diari egipci 'Al-Ahram'.

   El procés ha estat dominat per la cúpula actual i a penes s'han vist partidaris o campanyes a favor del 'no' a la nova Constitució, per la qual cosa tots els pronòstics coincideixen que la Carta Magna, que atorga més poder a les Forces Armades, tirarà endavant.

   Els primers resultats no oficials es podrien començar a conèixer en qüestió d'hores. D'aquestes dades depèn l'èxit de l'administració interina i, en particular, de l'Exèrcit, responsable principal del context actual i el cap del qual, Abdel Fatah al-Sisi, sona com a futur candidat presidencial.

   Els Germans Musulmans, vencedors de totes les eleccions des de la caiguda de Hosni Mubarak i ara proscrits, han demanat el boicot a la votació.

EL TEXT CONSTITUCIONAL

   La nova Constitució és el primer pas en el pla de transició política elaborat per l'Exèrcit després de l'enderrocament el 3 de juliol de Muhammad Mursi, que hauria de concloure amb la celebració d'eleccions parlamentàries i presidencials aquest mateix any.

   El projecte constitucional, aprovat l'1 de desembre, preserva les àmplies competències de l'Exèrcit i permet al president interí convocar eleccions presidencials alhora o fins i tot abans que les legislatives.

   A més, permet que els tribunals militars segueixin processant civils en casos d'assalt a instal·lacions castrenses i prohibeix la creació de partits polítics religiosos.

   El text és el resultat de la feina de 50 representants de partits polítics i sectors socials egipcis nomenats pel president interí, Adly Mansour, en virtut del full de ruta de transició anunciada pels principals partits polítics no islamistes després del cop d'estat del juliol.

   La comissió constitucional estava dominada per liberals i polítics d'esquerra i presidida per Amr Mussa, l'ex secretari general de la Lliga Àrab i candidat a la presidència. Només hi havia dos islamistes, que van abonar l'actuació de l'Exèrcit contra Mursi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés