Publicat 29/6/2020 10:56:55 +02:00CET

Duda i Trzaskowski passen a la segona volta de les presidencials de Polònia

El president polonès, Andrzej Duda
2020 GETTY IMAGES / SEAN GALLUP

MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

L'actual president polonès, el conservador Andrzej Duda, ha estat el més votat en la primera volta de les eleccions presidencials poloneses que s'han celebrat aquest diumenge, amb un 42,9 per cent dels vots. La segona volta serà el 12 de juliol.

Duda es jugarà un nou mandat en segona volta amb el centrista i alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, que ha obtingut un 30,3 per cent dels vots, segons l'enquesta a peu d'urna que ha elaborat Ipsos. Si cap candidat aconsegueix el 50 per cent dels vots, els dos més votats s'enfrontaran, segons la legislació electoral polonesa, a una segona volta.

Trzaskowski, que s'ha imposat als grans nuclis urbans, ha proposat a l'actual president polonès celebrar un debat electoral de cara a la segona volta dels comicis. Un cara a cara, ha dit, "real", en el qual "els periodistes puguin preguntar d'esquerra a dreta" qüestions que encara no s'han tractat.

De la seva banda, Duda, que ha estat el quart candidat entre les opcions de vot dels més joves, s'ha reunit amb els seus votants, en un acte que s'ha celebrat a la ciutat de Lódz, al centre de Polònia, després de conèixer-se el resultat electoral.

Allà, Duda ha criticat el seu rival, que l'ha acusat d'"haver perdut el contacte amb la realitat", com ho demostra, ha sostingut, el fet que Trzaskowski digués que "elevar l'edat de jubilació per als polonesos era un esforç de modernització".

"Com es pot dir això sense haver perdut el contacte amb la realitat", s'ha preguntat el president polonès, segons ha recollit el diari local 'Rzeczpospolita'.

"Tenim dues setmanes per davant per parlar de Polònia. Depèn de nosaltres quina serà la Polònia dels nostres somnis", ha escrit més tard en el seu compte de Twitter.

En tercer lloc ha quedat el periodista Szymon Holownia, amb un 13,5 per cent dels sufragis; en el quart, l'ultradretà Krzysztof Bosak, que ha aconseguit un 7,1 per cent dels vots.

El candidat d'esquerra Robert Biedron s'ha quedat en el 2,5 per cent de sufragis, sempre segons l'enquesta d'Ipsos. El mateix percentatge per al candidat del Partit Popular Polonès, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, amb un 2,5 per cent.

Els altres cinc candidats --Marek Jakubiak, Pawel Tanajno, Waldemar Witkowski, Stanislaw Zóltek i Miroslaw Piotrowski-- es reparteixen l'1,6 per cent restant. La participació ha estat del 62,9 per cent, una xifra rècord, segons la informació de la cadena TVP.