Publicat 1/11/2019 19:14:22 +01:00CET

Dones de combatents d'Estat Islàmic comencen una batalla judicial a Països Baixos per ser repatriades

Bandera d'Estat Islàmic
ALAA AL-MARJANI/SIRIA - Archivo

LA HAYA , 1 nov. (Reuters/EP) -

Els advocats de 23 dones de combatents d'Estat Islàmic que es van unir a l'organització terrorista des de Països Baixos han iniciat aquest divendres una batalla judicial a l'Haia per aconseguir que elles i els seus 56 fills siguin repatriats des de Síria.

Les dones i els nens estan vivint en "condicions deplorables" al campament d'Al-Hawl, Al nord de Síria, ha dit Andre Seebregts, un dels advocats, en el tribunal al que han sol·licitat l'ordre de repatriació.

Seebregts ha indicat que la situació d'aquestes dones i nens ha empitjorat significativament des de l'inici, el passat 9 d'octubre, de l'ofensiva turca contra les milícies kurdes del nord-est de Síria.

El campament d'Al-Hawl està controlat per les tropes kurdes que, amb l'ajuda de la coalició internacional que va liderar els Estats Units, van derrotar Estat Islàmic a Síria.

Països Baixos s'ha negat a repatriar els seus nacionals i els menors al seu càrrec esgrimint que és massa perillós que els funcionaris neerlandesos viatgin a Síria per identificar aquestes persones. Els advocats de l'Estat han repetit el mateix argument en el tribunal. La sentència es coneixerà l'11 de novembre.

D'acord amb el Comitè Internacional de Creu Vermella (CICR), hi ha uns 68.000 combatents d'Estat Islàmic amb les seves famílies a Al-Hawl. Molts d'ells són ciutadans europeus els països d'origen dels quals es resisteixen a repatriar-los per raons de seguretat.

Segons dades de l'Agència d'Intel·ligència dels Països Baixos, fins a l'1 d'octubre a Síria hi havia 55 combatents d'Estat Islàmic que havien viatjat des de Països Baixos i almenys 90 nens amb pares neerlandesos o que havien viscut durant un temps considerable al país europeu.