Publicat 16/07/2015 10:23

Diversos ministres del Govern del Iemen tornen a Aden després de tres mesos a l'exili

ADEN (IEMEN), 16 jul. (Reuters/EP) -

Diversos ministres i oficials dels serveis d'Intel·ligència del Iemen han tornat aquest dijous a la població d'Aden, en la primera visita del Govern a l'exili, amb seu a l'Aràbia Saudita, en els últims tres mesos.

"(El president exiliat) Abdo Rabbu Mansur Hadi ha delegat en aquest grup perquè torni a Aden i comenci a treballar per preparar la situació de seguretat i garantir l'estabilitat abans de rellançar les institucions estatals a Aden", ha indicat un dels funcionaris.

El grup, que ha arribat en helicòpter a una base militar de la ciutat, inclou els ministres d'Interior i Transports, l'exministre de l'Interior, el cap dels serveis d'Intel·ligència i el vicepresident de la Cambra de Representants.

El viatge ha tingut lloc tan sols un dia després que soldats lleials a Hadi abonats per la coalició internacional que encapçala l'Aràbia Saudita es fessin amb el control del principal port d'Aden.

Les tropes internacionals van conquistar dimarts l'aeroport d'Aden i el districte de Jormaksar en una de les derrotes més importants encaixades pels huthis, que havien aconseguit obtenir el bastió del Govern de Hadi.

CRISI IEMENITA

L'Aràbia Saudita va assumir el març el lideratge de la 'Operació Tempesta Definitiva', amb la qual, al costat d'altres nou països de la regió, té com a intenció declarada "repel·lir les milícies huthis, Al-Qaida i Estat Islàmic" al Iemen.

Les monarquies del Golf Pèrsic temen que la influència de l'Iran a la regió s'estengui amb l'ascens dels rebels xiïtes al poder, enmig de la inestabilitat generada pel conflicte iraquià i la guerra civil a Síria.

El president iemenita havia apel·lat directament al Consell de Seguretat de les Nacions Unides en una carta perquè autoritzés una intervenció militar per frenar "l'agressió dels huthis" contra el seu Govern.

La crisi política al Iemen, fruit de les disputes intestines no resoltes amb la caiguda del Govern d'Ali Abdullah Salih, el 2011, es va agreujar el mes de setembre passat amb la irrupció a Sanà dels rebels xiïtes.

Els huthis, que històricament han reivindicat més autonomia per al nord del Iemen, van portar Hadi i el seu Govern a dimitir en bloc el mes de gener passat, i es va evidenciar així la pugna pel control d'un país a un pas de la guerra civil.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés