Publicat 9/10/2019 10:57:59 +02:00CET

Diversos manifestants indígenes irrompen a l'Assemblea Nacional en el marc de les protestes contra Moreno

Ecuador.- El contralor general pide diferenciar el "reclamo social pacífico" de los que buscan "instaurar el caos"
REUTERS / IVAN ALVARADO

MADRID, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

Diversos manifestants indígenes han aconseguit superar el cèrcol policial i militar i han entrat al complex de l'Assemblea Nacional de l'Equador, a Quito, en el marc de les protestes contra el Govern de Lenín Moreno per la reforma econòmica.

Segons informa la premsa local, els uniformats han llançat gasos lacrimògens contra els manifestants que, tot i això, han aconseguit accedir al pati i a la terrassa del Parlament. Tal com ha informat la cadena de televisió Ecuavisa, els gasos haurien afectat l'hospital Eugenio Espejo.

Els indígenes, que ja havien anunciat la seva intenció de marxar cap al Palau de Carondelet, la seu del Govern, continuen provant d'irrompre a la zona malgrat l'alta presència policial i el llançament de gasos lacrimogens. El palau està buit perquè l'Executiu ha fugit a Guayaquil.

Milers d'indígenes han arribat en els darrers dies a Quito per participar en la vaga nacional que hi ha convocada per al dimecres a la capital equatoriana. De moment, ja hi ha unes 5.000 persones i els organitzadors esperen que arribin a 20.000.

Quito s'ha convertit un dia més en epicentre dels aldarulls. El trànsit continua tallat en molts sectors i el transport públic s'ha suspès. A més a més, ja s'han produït enfrontaments entre forces de seguretat i manifestants.

La reforma econòmica que Moreno va donar a conèixer el passat 1 d'octubre, fruit d'un acord amb el FMI, ha desencadenat les pitjors protestes dels darrers anys a l'Equador. Una persona ha mort, desenes han resultat ferides i prop de 600 han estat detingudes. El president ha declarat l'estat d'excepció.

El Sistema de Nacions Unides a l'Equador va traslladar aquest dilluns a Moreno "la seva disposició a acompanyar en la cerca d'acords que afavoreixin la societat en el seu conjunt", una oferta de mediació que el Govern equatorià ha acceptat aquest dimarts per afavorir "el retorn a la pau social i l'enteniment dins del país".