Publicat 7/8/2020 8:30:39 +02:00CET

Diversos ferits durant una protesta per demanar la dimissió del Govern del Líban després de les explosions a Beirut

Danys causats per les explosions registrades en el port de la capital del Líban, Beirut
Marwan Naamani/dpa

MADRID, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

Diverses persones han resultat ferides aquest dijous a les mans de les forces de seguretat libaneses després que un grup de manifestants intentés irrompre a l'edifici del Parlament per demanar la dimissió del Govern per les explosions registrades el dimarts a la capital, Beirut, que han deixat almenys 137 morts i més de 5.000 ferits.

Segons les informacions recollides per l'agència estatal libanesa de notícies, NNA, varis dels manifestants han llançat pedres contra els agents després d'haver calat foc a barricades amb materials de fusta.

Així, ha agregat que els enfrontaments han esclatat després que els manifestants intentessin irrompre a la plaça beirutí de Nejmé, en la qual es troba el Parlament, davant l'increment de les tensions i les crítiques a les autoritats pel succeït.

A més, tal com informa el diari 'Daily Star', la Policia ha fet ús de gasos lacrimogens contra els manifestants. No obstant això, els disturbis ja han finalitzat i s'ha restablit la calma a Beirut, segons la televisió libanesa LBC.

Les causes de les explosions encara estan per confirmar, si bé la principal hipòtesi és que 2.750 tones de nitrat d'amoni que s'acumulaven des de feia sis anys en un dels magatzems del port de Beirut van cremar per les precàries condicions de seguretat en el lloc.

Durant la jornada, el comissionat estatal davant el tribunal militar del Líban, Fadi Akiki, ha assenyalat que fins al moment han estat detingudes 16 persones en el marc de les investigacions, inclosos diversos alts càrrecs de l'autoritat portuària.

Les autoritats han declarat l'estat d'emergència per a Beirut, han alliberat una partida pressupostària de 100.000 milions de lliures libaneses (uns 56 milions d'euros) i han creat una comissió d'investigació que en cinc dies, a explicar des del dimarts, ha d'aportar les seves conclusions sobre les causes de l'ocorregut.

Les explosions han tingut lloc en un moment en el qual el Líban travessa una greu crisi econòmica --la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)-- i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impacti directament en la importació d'aliments i altres productes bàsics.

Així, el Líban ha estat escenari de protestes contra el Govern per la crisi, la falta d'ocupació i la corrupció des d'octubre, quan les manifestacions van acabar per provocar la caiguda del primer ministre, Saad Hariri.

Les manifestacions van arrencar després d'una caiguda de la moneda local per primera vegada en les últimes dues dècades, però el descontentament s'arrossegava des de juliol, quan el Parlament va aprovar un pressupost d'austeritat per fer front al dèficit.

UNA CRISI EMPITJORADA PER LA PANDÈMIA

Després de diversos mesos d'estancament polític, Hasán Diab va aconseguir formar Govern al gener, si bé les protestes han continuat a causa de l'agreujament de la crisi econòmica, empitjorada a més per la pandèmia del coronavirus, que està registrant un nou pic en aquests últims dies.

L'increment de les tensions va portar al president, Michel Aoun, a alertar a la fi de juny de l'atmosfera de guerra civil" existent al país en el marc de les protestes, al mateix temps que va criticar els "tints sectaris i confessionals" de la situació.

Per la seva banda, el viceportavoz de la Secretaria General de Nacions Unides, Farhan Haq, va recalcar el dimecres que l'organisme "espera que els danys en el port exacerbin de forma significativa la crisi econòmica i alimentària al Líban, que importa entre el 80 i el 85 per cent dels seus aliments".

Haq va avançar que "semblaria, donat el nivell de danys, que hi haurà necessitat d'un suport internacional addicional al Líban" i va aplaudir les declaracions de suport per part de diferents governs. "Esperem que tots els governs i tots nosaltres estiguem al costat del poble libanès", va sostenir.

"Hem de recordar que el poble del Líban ha estat extremadament generós i de gran ajuda des de fa molts anys. Com saben, ha acollit desenes de milers de refugiats de Síria. Hi ha des de fa molt una població de refugiats palestins al Líban", arguyó. "És gent que ha donat molt suport a uns altres, i ara és el moment en el qual ells necessitaran ajuda, i nosaltres certament intentarem donar-la-hi en la mesura del possible", va reblar.