Publicat 19/2/2019 10:00:51 +01:00CET

Diversos estats dels EUA demanden l'administració de Trump per haver declarat l'emergència nacional per construir el mur

Donald Trump rally in Miami
-/SMG via ZUMA Wire/dpa

WASHINGTON, 19 febr. (Reuters/EP) -

Una coalició de 16 estats nord-americans liderada per Califrnia ha demandat aquest dilluns l'administració del president nord-americ, Donald Trump, per la seva decisió de declarar l'emergncia nacional per obtenir fons per construir un mur al llarg de la frontera entre els Estats Units i Mxic.

La demanda presentada al Tribunal de Districte dels Estats Units pel Districte Nord de Califrnia s'ha produt amb prou feines uns dies després que Trump declarés l'emergncia nacional, arran que el Congrés es negués a acceptar la seva sollicitud de 5.700 milions de dlars per finanar la construcció d'un mur a la frontera amb Mxic, una de les seves grans promeses durant la campanya electoral.

"Avui, en el Dia dels Presidents, portem el president Trump a la cort per blocar el mal ús que fa del poder presidencial", ha assenyalat el fiscal general de Califrnia, Xavier Becerra, en un comunicat. "Estem demandant el president Trump per evitar que robi unilateralment els fons dels contribuents legalment reservats pel Congrés", ha asseverat Becerra.

"Els presidents no entren i declaren l'emergncia amb el propsit d'assaltar comptes perqu no poden fer que el Congrés financi articles", ha recalcat Becerra en una entrevista de la cadena MSNBC.

Milers de manifestants han sortit aquest dilluns als carrers de les principals ciutats dels Estats Units coincidint amb la festivitat del Dia del President per protestar contra la decisió de Trump.

Convocants com el grup Moveon.org destaquen que Trump est abusant de les seves competncies presidencials i usurpant les del Congrés. "No estem d'acord amb l'estat d'emergncia que ha declarat el president i defensem els nostres companys i amics immigrants", ha destacat la directora executiva de Chicago Indivisible, Darcy Regan, qui s'ha sumat a la convocatria de concentració de Chicago, on s'han concentrat diversos centenars de persones.

A Washington s'han citat centenars de manifestants amb pancartes amb lemes com "Dump Trump" o "Fake Emergeny" i han proclamat consignes com "No al mur, no a la por, immigrants benvinguts". Els convocants han informat que i ha hagut 250 actes a tot el país a ciutats com Nova York, Los Angeles i San Francisco.