Publicat 29/6/2020 17:18:40 +02:00CET

El Districte Federal del Brasil declara "l'estat de calamitat" pel coronavirus

Homenatge a les víctimes mortals del coronavirus a Brasília
GETTY IMAGES / ANDRESSA ANHOLETE

   El Brasil és el segon país més afectat del món per la pandèmia

   MADRID, 29 juny (EUROPA PRESS) -

   El Districte Federal (DF) del Brasil ha declarat aquest dilluns "l'estat de calamitat" per la pandèmia de coronavirus, que no remet i deixa ja prop de 45.000 casos i unes 550 morts a la regió de la capital.

   "Queda declarat l'estat de calamitat pública en l'àmbit del Districte Federal, a causa de la pandèmia de coronavirus", resa l'ordre emesa pel governador, Ibaneis Rocha, que recull el portal de notícies G1.

   Rocha ja va declarar l'estat d'emergència el passat mes de febrer per 180 dies però la mesura pràcticament quedava restringida a l'àmbit sanitari, mentre que el "estat de calamitat" permet actuar en altres sectors.

   El dirigent regional ha explicat a G1 que l'objectiu d'aquesta declaratoria és "accedir a programes federals", desvinculant-la de l'avanç del coronavirus al districte, amb 44.900 positius --entre ells, 548 morts--.

   Així, al mateix temps que ha declarat el "estat de calamitat" ha flexibilitzat les mesures restrictives, autoritzant la reactivació dels comerços i dels espais d'oci. Divendres passat, va permetre la reobertura dels clubs recreatius.

   El Brasil és el segon país més afectat del món per la pandèmia de coronavirus, amb 1,3 milions de casos i uns 60.000 morts, per darrere dels Estats Units. El president, Jair Bolsonaro, s'ha negat a adoptar mesures restrictives, deixant la gestió de la crisi sanitària en mans de governadors i alcaldes.