Publicat 11/08/2015 16:44

La dissidència cubana s'uneix per afrontar el nou context polític

MADRID, 11 Ag. (EUROPA PRESS)

La dissidència cubana s'ha unit a la Taula d'Unitat d'Acció Democràtica (MUAD) per afrontar el nou escenari polític que es planteja a l'interior de l'illa caribenya i en les seves relacions amb el món arran del desglaç amb els Estats Units.

   La MUAD va néixer dilluns a La Habana vella¡a a una reunió d'una vintena de membres dels molts grups en els quals s'organitza l'anomenada "societat civil independent", com els agrada dir-se l'oposició al 'castrisme'.

   "La MUAD és una concertació política que neix des de la pluralitat d'ideologies, assumeix la tensió, les diferents visions i les posicions dels seus diversos debats i es concentra en els desafiaments acumulats i en els desafiaments que vénen, no en els desafiaments resolts", ha explicat.

   L'objectiu de la coalició opositora és "treballar en un nou context en el qual el diàleg i la diplomàcia es revelen com les eines per excel·lència per a la resolució pacífica i civilitzada dels conflictes".

   L'excusa per a la creació de la MUAD és que "el procés de restabliment de relacions diplomàtiques entre els Estats Units i Cuba toca al seu final (...) i la Guerra Freda acaba així en el nostre hemisferi, però d'una manera controversial".

   "No només per les discussions que ha motivat, sinó pels desafiaments pendents per a la nació i societat cubanes, on encara no es respecten els drets fonamentals i on la possibilitat dels ciutadans de decidir lliurement la seva opció política és criminalitzada", ha recordat.

   Per revertir la situació, la MUAD advoca per "una reforma política i cívica que torni el país als ciutadans" i que passa necessàriament per un "diàleg nacional" i la celebració d'un plebiscit "que permeti decidir la legitimitat dels processos polítics a Cuba".

   Com a primeres mesures assenyala "l'alliberament incondicional dels presos injustament empresonats, que inclou als presos polítics i de consciència", que la Comissió Cubana de Drets Humans i Reconciliació Nacional (CCDHRN) xifra en un centenar.

   També reclama de manera immediata "una reforma migratòria que elimini els obstacles per al lliure moviment dels cubans i que permeti als compatriotes en la diàspora entrar, residir i sortir lliurement del país sense cap condicionament de tipus".

   Igualment demanda "una reforma econòmica que doni als cubans onsevulga que estiguin plens drets de propietat i d'inversió, eliminant els privilegis que afavoreixen als estrangers, a la cúpula del poder i als seus familiars".

   Totes aquestes iniciatives --defensa la MUAD-- són part del "procés de normalització democràtica de Cuba" que "està en sintonia" amb l'acostament institucional entre el Govern de Raúl Castro i els Estats Units i la UE.

   "A partir d'aquestes noves realitats la mobilització per la democràcia a Cuba s'enfronta amb nous reptes, però el futur depèn de la voluntat política de tots els cubans, incloent els membres del Govern", ha esgrimit. "El desafiament polític és obert", ha proclamat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés