La discapacitat centra la II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials a Andorra

Publicat 7/10/2019 19:36:33CET
La II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Assumptes Socials ha començat aquest dilluns a Andorra
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha acollit la II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials, que té com a tema central la 'Innovació i inclusió en l'àmbit de la discapacitat', i que reuneix representants de 22 països, entre ells la ministra espanyola de Sanitat.

Els discursos del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot; del ministre andorrà d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i de la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, han inaugurat la reunió ministerial.

La trobada ha començat amb el repte d'aprovar una declaració que pugui ser elevada a la Cimera Iberoamericana de caps de Govern i d'Estat que se celebrarà al novembre del 2020 a Andorra.

Així ho han explicat tant Filloy com Grynspan, que ha afegit que es buscarà així "convertir en mandats específics" els reptes a què s'enfronten les societats actuals quant a discapacitat.

El ministre andorrà d'Afers Socials ha destacat que la temàtica de la discapacitat "és la primera vegada que es tracta en l'àmbit iberoamericà i aportarà coneixement transversal que serà molt enriquidor", ja que cada país té les seves experiències i visions sobre la discapacitat.

Filloy ha apuntat que Andorra pot mostrar l'experiència en l'àmbit educatiu i la inclusió laboral, una experiència de què Grynspan ha assegurat que ha d'aprendre tothom.

LA INNOVACIÓ

La secretària general Iberoamericana ha dit que el principal repte és com passar "d'un esquema o paradigma d'assistencialisme a un paradigma basat en els drets".

Grynspan ha afirmat que la innovació només és tecnològica, però que també hi ha innovació "en la cultura, en el conceptual, en l'humà, les formes, amb el prisma amb què es veu un problema. Això també és innovar".

Ha afegit que no s'ha de perdre aquesta perspectiva de la innovació "per no convertir-la només en un element tecnocràtic i deshumanitzat, sinó més aviat en pilar del desenvolupament sostenible".

En una línia semblant ha anat el discurs del cap de Govern andorrà, que ha remarcat que "el concepte de sostenibilitat social és tan important com el de la sostenibilitat mediambiental o econòmica".

La sostenibilitat social passa per la inclusió, i "una democràcia inclusiva és una democràcia forta", segons Espot, que ha destacat la importància del canvi de concepte i la perspectiva de discapacitat, que ja no es veu com una limitació, sinó que el focus es posa en les capacitats.

L'EXEMPLE D'ESPANYA

La ministra espanyola de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha intervingut en la primera sessió plenària, que s'ha centrat en els drets humans de les persones amb discapacitat.

Carcedo ha resumit a la premsa la seva intervenció afirmant que "l'objectiu fonamental de la Cimera, i també del Govern d'Espanya, és que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat no es quedi en una declaració formal", sinó que es traslladi a polítiques públiques eficaces.

"Requereix dels països que pensem els nostres models de convivència de forma diferent en totes les esferes de la vida, pensar la societat d'una altra manera, inclusiva", ha dit.

Carcedo ha manifestat que totes les polítiques públiques han de dissenyar-se amb "criteris d'inclusivitat per a totes les persones i, en els àmbits en què es necessitin, polítiques especifiques destinades a persones amb discapacitat, per efectivament eliminar barreres".

Ha exposat que s'està treballant perquè la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat s'apliqui de forma efectiva a Espanya: ha posat com a exemple la modificació de la Constitució per adaptar la seva "terminologia obsoleta" al llenguatge de la Convenció, i el projecte de llei per incrementar la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.

CONVOCATÒRIA ELECTORAL

Són temes que "lamentablement" no han pogut prosperar per la dissolució de les Corts espanyoles i la convocatòria electoral, ha assegurat la ministra, que ha afegit que queden en cartera per quan es constitueixi de nou el Congrés i el Govern espanyol.

El que sí s'ha pogut realitzar és la modificació de la Llei de Règim Electoral General, per la qual s'ha dotat del dret al sufragi passiu i actiu a 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual, ha recordat.

Carcedo també ha afirmat que "la democràcia s'ha enriquit" en incorporar al cens aquestes persones que mancaven d'un dret bàsic com és el dret a vot.

Després de la seva intervenció, Carcedo s'ha reunit, primer, amb el ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, i després amb el titular d'Afers Socials, Víctor Filloy, amb els quals ha tractat qüestions d'interès per ambdós països.