Publicado 07/10/2019 19:36

La discapacitat centra la II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials a Andorra

La II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Assumptes Socials ha comenat aquest dilluns a Andorra
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 7 oct. (EUROPA PRESS) -

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha acollit la II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials, que té com a tema central la 'Innovació i inclusió en l'mbit de la discapacitat', i que reuneix representants de 22 pasos, entre ells la ministra espanyola de Sanitat.

Els discursos del cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot; del ministre andorr d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, i de la secretria general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, han inaugurat la reunió ministerial.

La trobada ha comenat amb el repte d'aprovar una declaració que pugui ser elevada a la Cimera Iberoamericana de caps de Govern i d'Estat que se celebrar al novembre del 2020 a Andorra.

Així ho han explicat tant Filloy com Grynspan, que ha afegit que es buscar així "convertir en mandats específics" els reptes a qu s'enfronten les societats actuals quant a discapacitat.

El ministre andorr d'Afers Socials ha destacat que la temtica de la discapacitat "és la primera vegada que es tracta en l'mbit iberoameric i aportar coneixement transversal que ser molt enriquidor", ja que cada país té les seves experincies i visions sobre la discapacitat.

Filloy ha apuntat que Andorra pot mostrar l'experincia en l'mbit educatiu i la inclusió laboral, una experincia de qu Grynspan ha assegurat que ha d'aprendre tothom.

LA INNOVACIÓ

La secretria general Iberoamericana ha dit que el principal repte és com passar "d'un esquema o paradigma d'assistencialisme a un paradigma basat en els drets".

Grynspan ha afirmat que la innovació només és tecnolgica, per que també hi ha innovació "en la cultura, en el conceptual, en l'hum, les formes, amb el prisma amb qu es veu un problema. Aix també és innovar".

Ha afegit que no s'ha de perdre aquesta perspectiva de la innovació "per no convertir-la només en un element tecnocrtic i deshumanitzat, sinó més aviat en pilar del desenvolupament sostenible".

En una línia semblant ha anat el discurs del cap de Govern andorr, que ha remarcat que "el concepte de sostenibilitat social és tan important com el de la sostenibilitat mediambiental o econmica".

La sostenibilitat social passa per la inclusió, i "una democrcia inclusiva és una democrcia forta", segons Espot, que ha destacat la importncia del canvi de concepte i la perspectiva de discapacitat, que ja no es veu com una limitació, sinó que el focus es posa en les capacitats.

L'EXEMPLE D'ESPANYA

La ministra espanyola de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha intervingut en la primera sessió plenria, que s'ha centrat en els drets humans de les persones amb discapacitat.

Carcedo ha resumit a la premsa la seva intervenció afirmant que "l'objectiu fonamental de la Cimera, i també del Govern d'Espanya, és que la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat no es quedi en una declaració formal", sinó que es traslladi a polítiques públiques eficaces.

"Requereix dels pasos que pensem els nostres models de convivncia de forma diferent en totes les esferes de la vida, pensar la societat d'una altra manera, inclusiva", ha dit.

Carcedo ha manifestat que totes les polítiques públiques han de dissenyar-se amb "criteris d'inclusivitat per a totes les persones i, en els mbits en qu es necessitin, polítiques especifiques destinades a persones amb discapacitat, per efectivament eliminar barreres".

Ha exposat que s'est treballant perqu la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat s'apliqui de forma efectiva a Espanya: ha posat com a exemple la modificació de la Constitució per adaptar la seva "terminologia obsoleta" al llenguatge de la Convenció, i el projecte de llei per incrementar la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.

CONVOCATRIA ELECTORAL

Són temes que "lamentablement" no han pogut prosperar per la dissolució de les Corts espanyoles i la convocatria electoral, ha assegurat la ministra, que ha afegit que queden en cartera per quan es constitueixi de nou el Congrés i el Govern espanyol.

El que sí s'ha pogut realitzar és la modificació de la Llei de Rgim Electoral General, per la qual s'ha dotat del dret al sufragi passiu i actiu a 100.000 persones amb discapacitat intellectual, ha recordat.

Carcedo també ha afirmat que "la democrcia s'ha enriquit" en incorporar al cens aquestes persones que mancaven d'un dret bsic com és el dret a vot.

Després de la seva intervenció, Carcedo s'ha reunit, primer, amb el ministre de Salut andorr, Joan Martínez Benazet, i després amb el titular d'Afers Socials, Víctor Filloy, amb els quals ha tractat qüestions d'inters per ambdós pasos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés