Actualitzat 10/8/2020 16:58:28 +00:00 CET

Dimiteix el Govern del Líban després de les explosions al port de Beirut

El primer ministre del Líban, Hasán Diab
-/Dalati & Nohra/dpa

   MADRID, 10 ago. (EUROPA PRESS) -

   El primer ministre del Líban, Hasán Diab, ha anunciat aquest dilluns la dimissió en bloc del Govern després de les explosions registrades el 4 d'agost al port de la capital, Beirut, que han deixat més de 200 morts i 7.000 ferits.

   En un missatge a la nació, Diab ha sostingut que l'Executiu "fa un pas enrere per estar al costat de la població" i ha defensat que d'aquesta forma "acata la demanda de la població per un canvi real".

   No obstant això, ha lamentat que la classe política libanesa "es resisteixi a través de tots els mitjans bruts per evitar un canvi", abans de manifestar que "alguns no han interpretat adequadament la revolució del 17 d'octubre", en referència a l'esclat d'unes protestes que van portar a la caiguda de l'Executiu de Saad Hariri.

   D'altra banda, ha ressaltat que les explosions de la setmana passada al port de Beirut "són una conseqüència de la corrupció crònica" al país i ha afegit que "la xarxa de corrupció és més gran que l'Estat", segons ha recollit el portal libanès de notícies Naharnet.

   L'anunci de Diab era esperat, atès que el ministre d'Obres Públiques del Líban, Michel Najjar, ja havia avançat que l'Executiu dimitiria aquest dilluns, després que fins a cinc ministres abandonessin els seus càrrecs des de la jornada del diumenge.

   L'incident al port, atribuït a l'explosió accidental de 2.750 tones de nitrat d'amoni mal emmagatzemat, ha reactivat les protestes a Beirut. Aquestes manifestacions s'han saldat amb la mort d'almenys un policia i centenars de persones ferides més.

   Les explosions han tingut lloc en un moment en el qual el Líban travessa una greu crisi econòmica --la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)-- i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impactin directament en la importació d'aliments i altres productes bàsics.