Publicat 8/2/2020 17:57:07 +01:00CET

Dimiteix amb efecte immediat el primer ministre de Turíngia per la polèmica electoral amb l'AfD

Thomas Kemmerich, ex-primer ministre de Turíngia
Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dp

BERLIN/ERFURT (DPA)

Tal com va avançar ell mateix aquesta setmana, el primer ministre de l'estat alemany de Turíngia, el liberal Thomas Kemmerich, ha renunciat aquest dissabte al càrrec amb efecte immediat després de l'escàndol suscitat per la seva elecció, que es va produir amb el suport de la ultradreta, segons ha anunciat el seu Partit Liberal alemany (FDP) en aquesta regió.

Al mateix temps, la coalició de Govern que formen l'Unió Demòcrata Cristiana (CDU), de la cancellera Angela Merkel, la seva sòcia bavaresa, l'Unió Social Cristiana (CSU), i el Partit Socialdemòcrata (SPD) han exigit la celebració de noves eleccions en aquest estat de l'est d'Alemanya.

"Descartem la formació d'un govern i de majories polítiques amb els vots de l'AfD (Alternativa per Alemanya). Aquesta és i continua sent la decisió per a tots els nivells dels partits que formen la coalició", assenyala una declaració emesa a Berlín.

La coalició no només va reclamar que s'elegís un nou primer ministre a Turíngia, sinó que va urgir a convocar al més aviat possible nous comicis a la regió "per raons de legitimitat de la política".

El comunicat destaca que és important assegurar ràpidament condicions estables i clares a Turíngia i va afegir que l'elecció del primer ministre amb una majoria basada únicament en els vots de l'AfD va ser "un fet imperdonable".

Per la seva banda, Kemmerich va anunciar tant la seva renúncia com la devolució al Tresor de l'Estat dels guanys percebuts pel càrrec. "Per la present declaro la meva renúncia com a cap de Govern de l'Estat Lliure de Turíngia amb efecte immediat", assenyala en el seu comunicat de dimissió.

Després de l'elecció de Kemmerich dimecres passat, el FDP i el CDU van ser sotmesos a una forta pressió a tot el país perquè, com l'AfD, van optar de manera sorprenent pel candidat liberal com a nou primer ministre de Turíngia en la tercera ronda de votacions.

El candidat liberal, el partit del qual amb prou feines havia aconseguit entrar al parlament regional en les eleccions celebrades fa uns mesos, es va imposar sobre el primer ministre i va sortir Bodo Ramelow, del partit l'Esquerra. Ramelow va obtenir 44 vots, mentre que el nou primer ministre va sortir elegit per només un vot de diferència amb 45 vots.

Aquesta és la primera vegada que un primer ministre és elegit amb vots de l'AfD, liderat a la regió per Björn Höcke, fundador de l'ala més radical del partit i l'existència del qual està classificada per l'Oficina de Protecció de la Constitució com un cas sospitós d'extremisme de dreta.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida

 5. 5

  Detectat un brot de coronavirus amb 49 positius en una residència de gent gran de Bellpuig