Publicat 6/7/2020 11:17:56 +02:00CET

Detenen l'influent dissident xinès Xu Zhangrun després d'acusar Pequín de gestionar malament la pandèmia

El president de la Xina, Xi Jinping
picture alliance / Wolfgang Kumm / DPA - Archivo

MADRID, 6 jul. (EUROPA PRESS) -

L'influent dissident xinès Xu Zhangrun ha estat detingut aquest dilluns a Pequín després de publicar un article en el qual acusava el govern de gestionar malament la pandèmia de coronavirus i de mostrar "impotència sistemàtica".

Xu, un professor de la Universitat de Tsinghua presumptament vinculat al Govern d'Austràlia, va cursar el doctorat a la Universitat de Melbourne l'any 2000. Segons han indicat diversos activistes, hauria estat detingut a les 10.00 (hora local) després de publicar diversos articles crítics amb Pequín.

Els texts van sortir a la llum al febrer i, tal com ha indicat el govern, són "provocatius" i acusen les autoritats de quedar-se "alegrement mirant" mentre es "perdia una oportunitat fonamental per contenir el virus".

"La causa de totes aquestes mentides es deu al president, Xi Jinping, i els que l'envolten", va assenyalar en un article que va difondre la Universitat Nacional d'Austràlia. Així, ha acusat el govern xinès d'imposar mesures contra la difusió d'informació "veritable" i d'ignorar "conscientment" la seva responsabilitat en la crisi del coronavirus.

Per l'activista, la pandèmia de coronavirus ha revelat el "cor podrit del govern xinès", així com el "buit inquietant de l'Estat, que s'ha mostrat com mai abans", tal com ha recollit el diari 'The Sydney Morning Herald'.

Les autoritats xineses, no obstant això, han mantingut que han actuat de manera ràpida per contenir la pandèmia després de tancar la província de Hubei, primer focus d'infecció, el passat mes de febrer, on resideixen unes 60 milions de persones. Aquest tancament el va lloar posteriorment l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Xu ja estava en arrest domiciliari després de publicar el seu últim article: "Puc predir ara de manera molt senzilla que hi haurà més càstigs". Els seus seguidors han indicat en un comunicat que està "preparat per anar a la presó".