Publicat 10/1/2019 9:50:15CET

Es detecta una segona misteriosa senyal còsmica FRB que es repeteix

JINGCHUAN YU, BEIJING PLANETARIUM / NRAO

MADRID, 9 Gen. (EUROPA PRESS) -

Un equip de científics liderat pel Canadà ha trobat la segona ràfega de ràdio ràpida (FRB) que es repeteix, febles ones de ràdio que vénen des de lluny de la nostra galàxia, la Via Làctia.

Els científics creuen que les FRB procedeixen de poderosos fenòmens astrofísics a milers de milions d'anys llum de distància, però l'origen real és un misteri.

El descobriment del senyal extragalàctic es troba entre els primers resultats esperats amb impaciència de l'Experiment Canadenc de Cartografia de la Intensitat de l'Hidrogen (CHIME, per les seves sigles en anglès), un revolucionari radiotelescopi inaugurat a finals del 2017 per una col·laboració de científics de la Universitat de British Columbia (Estats Units), Universitat de McGill (Canadà), Universitat de Torontó (Canadà), l'Institut Perimetral de Física Teòrica i el Consell Nacional d'Investigació del Canadà.

En un rotund suport a les noves capacitats del telescopi, la FRB de repetició va ser una d'un total de 13 explosions detectades durant un període de sol tres setmanes durant l'estiu del 2018, mentre que CHIME es trobava en la seva fase de pre-comissió i només va funcionar a una part de la seva plena capacitat. Es van detectar ràfegues addicionals de la FRB que es repeteixen en les següents setmanes mitjançant el telescopi, que es troba a la vall d'Okanagan, a la Colúmbia Britànica.

SUGGERIMENT QUE EN PODEN EXISTIR MÉS

De les més de 60 FRB observades fins avui, només s'havien trobat repeticions d'una sola font una vegada, un descobriment fet pel radiotelescopi d'Arecibo a Puerto Rico el 2015. "Fins ara, només es coneixia una FRB repetida. En saber que hi ha una altra suggereix que en podria haver-hi més per aquí. I amb més repetidors i més fonts disponibles per a l'estudi, podrem entendre aquests enigmes còsmics --d'on procedeixen i quins els causa", apunta Ingrid Stairs, membre de l'equip CHIME i astrofísica de la UBC.

Abans que CHIME comencés a recopilar dades, alguns científics es preguntaven si el rang de freqüències de radi amb el qual el telescopi havia estat dissenyat per detectar seria massa baix per captar ràfegues de ràdio ràpides. La majoria de les FRB detectades anteriorment s'havien trobat en freqüències properes a 1400 MHz, molt per sobre del rang del telescopi canadenc de 400 MHz a 800 MHz.

Els resultats de l'equip CHIME, publicats en dos articles a 'Nature' i presentats el mateix dia en la reunió de la Societat Astronòmica Americana, a Seattle (els Estats Units), van resoldre aquests dubtes, i la majoria de les 13 ràfegues es van registrar en les freqüències més baixes de CHIME. distància. En alguns dels 13 casos, el senyal en l'extrem inferior de la banda era tan brillant que sembla probable que es detectin altres FRB en freqüències fins i tot més baixes que el mínim de 400 MHz de CHIME.

La majoria dels 13 FRB detectats van mostrar signes de "dispersió", un fenomen que revela informació sobre l'entorn que envolta a una font d'ones de ràdio. La quantitat de dispersió observada per l'equip de CHIME els va fer concloure que les fonts de FRB són objectes astrofísics poderosos amb més probabilitats de trobar-se en llocs amb característiques especials.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.