Publicat 9/1/2019 19:28:28 +01:00CET

Desembarquen a Malta els 49 migrants rescatats per ONG abans del seu trasllat a 8 països de la UE

Les ONG celebren que el "segrest" de les persones rescatades s'hagi acabat ACNUR considera "inacceptable" que s'hagi trigat tant a trobar una solució malgrat que hi havia dones i nens a bord

LA VALLETTA, 9 gen. (DPA/EP) -

Els 49 migrants i refugiats que van ser rescatats per vaixells de dos ONG fa més de dues setmanes al Mediterrani han desembarcat a primera hora de la tarda d'aquest dimecres a Malta, en virtut de l'acord anunciat hores abans pel primer ministre de l'illa, Joseph Muscat, i que contempla el seu trasllat a vuit pasos de la UE.

El vaixell de rescat de l'ONG Sea-Watch va rescatar 32 persones en problemes el 22 de desembre i el vaixell operat per Sea-Eye va fer el mateix amb 17 persones més el 29 de desembre. En els últims dies ambdues organitzacions han advertit de la situació desesperada a bord i han sollicitat una solució.

Malta havia perms als dos vaixells entrar a les seves aigües territorials a causa del mal estat de la mar per el Govern malts havia reclamat que la UE redistribuís primer 249 refugiats que ja es troben a l'illa abans de permetre el desembarcament dels 49 nous rescatats.

Els migrants han estat traslladats a un vaixell de rescat de l'Exrcit malts que ha atracat al port de La Valletta a les 16.00 hores. Una vegada han baixat del vaixell, els migrants han estat escortats per la Policia.

Segons ha anunciat Muscat, vuit estats membres --Alemanya, Frana, Portugal, Irlanda, Romania, Luxemburg, Pasos Baixos i Itlia-- han accedit a "acceptar tots" els migrants a bord d'aquestes embarcacions.

A més, dels 249 migrants que ja havien estat rescatats per Malta a finals de desembre, 131 també seran redistribuits a altres estats membre de la UE, mentre que 44 procedents de Bangladesh seran repatriats al seu país, ha aclarit el primer ministre malts.

El Govern alemany ja ha confirmat que acceptar 60 migrants, mentre que Frana també hauria accedit a acollir aquesta mateixa quantitat. En el cas de Portugal, n'acolliria 20, mentre que Luxemburg, Irlanda i Pasos Baixos rebran sis migrants cadascun. Finalment, Romania n'acceptar cinc i Itlia s'hauria comproms amb l'acolliment de "persones vulnerables" per sense oferir una xifra, han indicat fonts europees a Europa Press.

Muscat ha sostingut que els rescats es van produir en zones en les quals Malta no era legalment responsable. "Malta és un país molt petit. Est en la nostra naturalesa ajudar als qui estan en problemes. Per com a primer ministre, no puc eludir la responsabilitat de salvaguardar la seguretat nacional de Malta", ha defensat.

"Aquest cas no hauria de servir com a precedent i tinc garanties que tindrem el suport de les institucions europees en aquest assumpte", ha agregat el primer ministre malts, que ha arrems contra les ONG de rescat, a les quals ha acusat d'actuar per la seva prpia voluntat i després esperar que d'altres "resolguin els problemes que ells creen".

LES ONG CELEBREN LA NOTÍCIA

"La UE ha decidit alliberar els seus 49 ostatges", ha celebrat Sea-Watch en un missatge a Twitter després de conixer la notícia. "Després de 19 dies al mar, els nostres hostes finalment tenen un refugi segur", ha afegit l'ONG alemanya, que ha denunciat que "la política mai ha de fer-se a costa dels necessitats".

Des de Sea Eye també han celebrat que els seus "hostes podran arribar a terra". "El desembarcament no pot subordinar-se a les negociacions entre estats a costa de les persones", ha advertit l'organització, que ha defensat la necessitat d'una "solució estructural" al problema.

Totes dues organitzacions han aprofitat els seus missatges a Twitter per agrair el suport rebut en aquestes dues setmanes per la seva tasca. Sea Watch ha publicat igualment un vídeo en el qual es veu el goig amb el qual els migrants han rebut la notícia que dues hores més tard estarien finalment a terra.

La Comissió Europea també ha expressat la seva satisfacció per l'acord aconseguit. "Estic feli que els nostres esforos per desembarcar els migrants en vaixells a Malta hagin donat resultat i que tots els que estan a bord estiguin sent desembarcats ara mateix", ha escrit el comissari d'Assumptes Interns i Migració, Dimitris Avramopoulos.

Així mateix, ha elogiat tant Malta "per permetre aquest desembarcament" com els estats membres que "han mostrat solidaritat activa acceptant els migrants".

L'ACORD NO HA ESTAT FCIL, SEGONS BRUSSELLES

Més tard, Avramopoulos ha adms que "no ha estat fcil" aconseguir l'acord i ha demanat de nou als Estats membres "més solidaritat" en matria d'acolliment; si bé ha dit que hi ha pasos que ja responen aquesta trucada i s'ha referit expressament a les accions d'Espanya durant el passat Nadal.

"Tenir 49 persones en vaixells durant prop de tres setmanes no és el que Europa representa. Europa són valors i solidaritat, sense aix no hi ha Europa", ha resolt en una roda de premsa a Brusselles, en una compareixena que ha comenat assumint que la Unió Europea no viu "el seu millor moment", referint-se a una política migratria comuna.

El comissari grec ha recalcat que el bloc ha de "complir amb el seu deure moral i hum" amb els immigrants rescatats al mar i amb els qui busquen protecció internacional en territori comunitari.

En aquest sentit, Avramopoulos ha expressat la disposició de la Comissió de treballar de la m amb els governs nacionals per engegar "mesures temporals" de solidaritat amb els pasos més exposats a la pressió migratria, per ha deixat clar que han de ser mecanismes que serveixin de "pont" cap a la reforma de Dublín que segueix bloquejada.

L'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) també s'ha alegrat del desembarcament dels migrants i ha elogiat que Malta els hagi donat "port segur", així com el paper de la Comissió Europea que ha perms coordinar l'acord per al seu repartiment en diversos estats membre.

ACNUR CRITICA LA LENTITUD EN LA RESPOSTA

No obstant aix, ha expressat la seva "preocupació" pel fet que "la solució al patiment" d'aquestes persones hagi trigat tant a arribar "malgrat que entre els qui hi havia a bord figuraven dones i nens". "Aix és inacceptable", ha recalcat l'agncia de l'ONU.

El cap d'ACNUR, Filippo Grandi, ha recordat que "el rescat i el mar no acaba quan algú és tret de l'aigua, significa portar-los a terra ferma i a un lloc segur tan aviat com sigui possible". "L'imperatiu de salvar vides est per sobre de la política i no pot ser una responsabilitat que es negocia cas per cas", ha advertit.

L'agncia de l'ONU ha lamentat que els esforos per crear un sistema collectiu i predictible per al desembarcament dels rescatats al Mediterrani "estan sent molt lents" malgrat les propostes en aquest sentit que han fet tant ACNUR com l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Com a conseqüncia d'aix, "segueix prevalent l'enfocament ad hoc i la gent rescatada al Mediterrani s'enfronta a dies o setmanes d'espera abans de ser autoritzada a desembarcar".