Denuncien l'assassinat de 13 líders socials a Colòmbia en els primers dies del 2020

Publicat 12/1/2020 14:21:58CET
Imatge d'una protesta després de l'assassinat del líder social colombià Miguel Antonio Gutiérrez.
TWITTER / @TUPAMAROMRT - Archivo

MADRID, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Institut d'Estudis Per al Desenvolupament i la Pau (Indepaz) ha denunciat aquest dissabte l'assassinat de 13 líders socials i defensors dels Drets Humans a Colòmbia aquest mateix any i ha criticat la posició del Govern en aquest assumpte.

En un informe elaborat per l'ONG, es mostra que el líder Carlos Cardona de Ituango va ser assassinat el 2 de gener a Antioquia; a més de Cristian David Caicedo de Guapi a Cauca el 3 de gener; Gloria Ocampo de Puerto Guzmán a Putumayo i Virginia Silva Paez a Cauca el 7 de gener; Carlos Alonso Quintero de Puerto Guzmán (Putumayo) el 8 de gener i Emilio Campaña aquest mateix dia.

Més recentment, ha reportat l'assassinat el 8 de gener de Mireya Hernández Guevara a Tolima i d'Oscar Quintero a Puerto Guzmán; Anuar Rojas Isaramá a Nuquí (Chocó) un dia més tard i Gentil Hernández a la mateixa població.

Divendres passat, ha indicat que va ser assassinada la líder Emparo Guegía, al costat del seu fill a Cauca. En la mateixa data, ha reportat també l'assassinat de Juan Pablo Guejia. A ells, se sumen segons l'organització, l'assassinat d'un excombatent de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), segons ha recollit la cadena colombiana la FM.

En aquest sentit, el director d'Indepaz, Camilo González, ha sostingut que aquesta realitat és "contradictòria" amb la xifra que va donar el president de Colòmbia, Iván Duque, que va parlar d'una disminució del 25 per cent dels crims contra líders socials al país.

"La situació és greu a Tumaco, Cauca, Tolima, Chocó i Antioquia, hi ha amenaces greus. El Govern té unes xifres que no són clares i no quadren, crec que han informat malament al president", ha afirmat.

A més, González ha destacat que la situació és "delicada" i que els remeis "no estan fent efecte" perquè s'està donant un "tractament de guerra i no de pau a les comunitats".

El conseller presidencial per als Drets Humans i els Assumptes Internacionals, Francisco Barbosa, va afirmar que les autoritats van detectar que els assassinats de líders obeïen a diferents factors. "Aquí no hi ha una política d'extermini o una política sistemàtica. Aquí el que hi ha són raons diverses en contra dels nostres líders socials, lligades a fenòmens de delinqüència", va explicar Barbosa.

Contador

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista