Publicat 03/07/2021 18:41

Denuncien 37 atacs a la premsa durant les protestes a Medellín, la majoria de la Policia

Efectius de l'Esquadró Mbil Antidisturbis (ESMAD) de Colmbia durant les protestes contra el Govern en Medellín
MIYER JUANA / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

MADRID, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

La Fundació per a la Llibertat de Premsa (FLIP) ha manifestat la seva preocupació després de denunciar 37 atacs contra equips periodístics durant les protestes a Medellín en el marc de l'atur nacional contra el Govern colombi, la gran majoria atribudes a la Policia.

Fins a 28 casos, el 75 per cent del total, "han estat de membres de la Policia Nacional", ha apuntat la FLIP, que denuncia una agressió a la "democrcia" i a la tasca periodística, segons recull l'emissora RCN.

En particular, la FLIP ha destacat el cas de Confraria, un mitj digital que s'ha dedicat a fer videos en directe de les marxes i que ha denunciat "nou atacs contra les seves integrants" tant físiques com amenaces, i que "estarien relacionades amb la cobertura de les manifestacions socials".

La FLIP ha recordat que els mitjans de comunicacions són "compleixen un paper fonamental en donar informació de primera m".

Aquest divendres, la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) també ha mostrat la seva preocupació pels atacs a la premsa i ha denunciat almenys 240 atacs a la premsa en el context de les manifestacions, dels quals 138 els haurien coms agents de les forces de seguretat colombianes.

El passat 30 de juny, a Suba --un dels districtes de Bogot--, dos periodistes i un manifestant van resultar ferits suposadament "per agents de la Policia, tres dels quals haurien estat suspesos dels seus crrecs", ha detallat l'organisme en un missatge al seu compte de Twitter.

La CIDH i la seva Relatoria Especial per a la Llibertat d'Expressió han recordat que "els treballadors de premsa compleixen un rol central en recaptar i difondre informació en contextos de protesta", motiu pel qual han fet una crida a les autoritats a "seguir les investigacions diligents i sancionar els responsables".

Les manifestacions contra el Govern de Duque van comenar fa més de dos mesos en contra d'una reforma fiscal que va presentar l'Executiu i que ja la va retirar. En xifres oficials, almenys una vintena de persones han mort en el marc de les mobilitzacions, en qu s'han vist imatges de vandalisme i aldarulls i s'ha denunciat una forta repressió policial que ha portat la comunitat internacional a insistir en el respecte dels Drets Humans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés