Publicat 8/12/2019 17:22:37 +01:00CET

Demanen no utilitzar ni el tren ni el metro davant un "dilluns negre" en la cinquena jornada de vaga indefinida a França

Huelga de transportes contra la reforma de las pensiones en Francia
REUTERS / BENOIT TESSIER

PARÍS, 8 des. (EUROPA PRESS) -

La Societat Nacional de Ferrocarrils Francesos (SNCF) ha convidat directament els seus usuaris a no utilitzar els seus serveis aquest dilluns davant la previsió d'un "dilluns negre" amb motiu de la cinquena jornada de vaga indefinida convocada en sectors clau per exigir la retirada del projecte de reforma de les pensions que ha plantejat el Govern del president Emmanuel Macron.

"Si no comuniquem de manera molt poderosa als nostres clients que no haurien d'anar a les estacions, podríem tenir un problema de seguretat", ha explicat el gerent general de la xarxa de rodalies de la regió de París, Alain Krakovitch.

L'aturada afectarà particularment la xarxa de SNFC, els rodalies i l'Administració Autònoma de Transports Parisencs (RATP) amb serveis aquest dissabte del 15 per cent a rodalies, un tren de cada sis en alta velocitat i un de cada deu trens del servei interurbà TER. Aquest diumenge 14 de les 16 línies de metro de París estaven tancades.

A la tarda d'aquest diumenge s'anunciaran els serveis mínims per al dilluns, però probablement seran xifres semblants i des de la SNCF es va enviar aquest dissabte un missatge de text als usuaris en què es recomanava que "no anessin a les estacions".

La RATP demana per la seva banda a tots els viatgers que tinguin l'oportunitat de fer-ho que ajornin el seu viatge a causa de l'"alt risc de saturació de la xarxa". Deu línies de metro estaran completament tancades i les línies 4, 7, 8 i 9 es veuran greument interrompudes i només les línies automàtiques 1 i 14 funcionaran amb normalitat.

La mobilització social deriva de la reforma de les pensions plantejada per Macron, que aspira a unificar els més de 40 esquemes que es contemplen actualment en un únic marc que, segons el president, afavoriria la igualtat entre els treballadors.

Entre les preocupacions expressades pels sindicats hi ha que el càlcul de les pensions es faci en virtut dels ingressos obtinguts durant tota la vida laboral i la suspensió de plans de prejubilació per a funcionaris com ara treballadors del transport públic i personal mèdic, si bé el Govern encara no ha acabat de concretar el seu projecte.