Publicat 19/06/2021 12:31CET

David Sassoli adverteix que cap dinàmica global pot "prescindir" de la posició europea

El president del Parlamento Europeu, David Sassoli, en el Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia
DAVID OLLER - EUROPA PRESS

"S'ha acabat morir al Mediterrani i prohibir l'entrada a Europa. És l'hora de reflexionar"

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha advertit aquest dissabte que cap dinàmica global "pot prescindir" de la posició europea, i que no seria possible sostenir que la democràcia és més eficaç que l'autoritarisme.

Ho ha dit en la seva intervenció telemàtica durant la segona jornada del Fòrum de Diàleg Espanya-Itàlia, que se celebra a la seu de Foment del Treball, a Barcelona.

"No serà possible reaccionar als fenòmens globals sense resoldre les desigualtats tan enormes, perquè no tindrem cap oportunitat d'apostar per regles amb competència real i drets fonamentals. La posició europea ha tornat a ser central", ha valorat.

"CONSTRUIR LA PRIMAVERA"

També s'ha referit a la situació arran de la crisi sanitària: ha constatat que encara s'està a l'hivern de la crisi de la pandèmia de coronavirus, motiu pel qual ha demanat "construir la primavera".

David Sassoli ha afegit que rellançar el camí per aconseguir un Mediterrani de pau dependrà molt d'Itàlia i Espanya: "Per treballar pel Mediterrani i la pau, ho hem de fer ajudant la nostra democràcia perquè funcioni millor".

"UNA VEU UNIDA"

"Com ho podem fer? Com podem sentir i estar al voltant d'un tauler d'escacs com el Mediterrani sense una veu unida? Per això el Parlament Europeu, que ha acompanyat i millorat tots els instruments per afrontar la crisi, va decidir apostar per la Conferència sobre el futur d'Europa", ha defensat.

Sassoli ha dit que les diferents crisis de l'últim decenni ja havien indicat la necessitat de revisar el funcionament de la gobernança europea, perquè no sempre podia donar solucions eficaces a tots els desafiaments inèdits del món global.

"Amb la pandèmia de la covid-19, aquesta necessitat s'ha fet urgent, fins i tot dramàtica. No es pot ajornar. Sí necessitem reformes als nostres estats membres, com els Next Generation EU ens està indicant a tots els països. Sí necessitem aquestes reformes. Però també els mecanismes de la Unió", ha afegit.

Ha explicat que en aquest moment s'estan demanant mecanismes a tots els països i a totes les institucions europees, que --segons ell-- han de sentir que han de qüestionar-ho tot: "En aquests últims mesos hem obtingut una lliçó. Hem entès què funciona i què no, quins són els mecanismes que obstaculitzen l'aparell polític".

"PRAGMATISME"

Quant a immigració i les polítiques, Sassoli ha dit que "és el moment d'intervenir amb pragmatisme" amb una gran iniciativa europea per salvar el mar i una gran direcció dels corredors humanitaris per a una redistribució equilibrada que tingui en compte les necessitats dels mercats laborals dels estats membres.

"S'ha acabat morir al Mediterrani i s'ha acabat prohibir l'entrada a Europa. És l'hora de reflexionar sobre la centralitat del Parlament i la Conferència sobre el futur d'Europa ho farà", ha afegit.

Sassoli també ha defensat que la democràcia funciona amb majories i minories, i que existeix quan existeixen les garanties per a les minories.

"En aquests 15 mesos hem après que no podem tenir tabús, i per a això hem de fer front a l'exercici de la competència de manera lliure, i aquesta llibertat és la garantia del nostre èxit. Els països del Mediterrani poden escurçar les diferències", ha conclòs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés