Actualitzat 20/07/2015 10:01

Cuba i EUA restableixen les seves relacions diplomàtiques

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Els governs de Cuba i els Estats Units han restablert aquest dilluns les seves relacions diplomàtiques, i han tancat així més de 50 anys de distanciament, després que l'acord anunciat el mes passat hagi entrat en vigor aquest diumenge a la mitjanit.

   Aquest fet històric serà commemorat públicament la tarda d'aquest dilluns quan les autoritats cubanes reobrin la seva Ambaixada a Washington i hissin la seva bandera.

   La secció d'interessos estatunidenca a l'Havana anunciarà la seva conversió en Ambaixada a través d'un comunicat, si bé l'hissat de la bandera no tindrà lloc fins que el secretari d'Estat, John Kerry, viatgi a l'illa l'agost.

   Les autoritats cubanes preparen una cerimònia "breu, solemne i emotiva" per fer la reobertura de l'Ambaixada cubana al 2630 de l'Avinguda 16 de Washington, en un acte que tindrà lloc a les 10.30 hores (16.30 hores a Espanya peninsular).

   A la cerimònia hi haurà la subsecretària d'Estat nord-americana, Roberta Jacobson, i el ministre de Relacions Exteriors cubà, Bruno Rodríguez, qui després es reunirà amb Kerry.

   Com a dada curiosa, s'ha instal·lat a la façana de l'edifici, a l'altura del segon pis, la bandera que va ser arriada el 3 de gener del 1961, quan els Estats Units va trencar les relacions amb Cuba. La bandera va ser guardada per una treballadora de l'Ambaixada, que després la va lliurar a les autoritats cubanes i que ara ha tornat a la seva ubicació original.

   Amb la reobertura de les ambaixades, els Estats Units i Cuba reprenen les seves relacions diplomàtiques, trencades el 1961, a tan sols sis mesos després de l'històric anunci fet pels presidents dels dos països, Barack Obama i Raúl Castro, després de 18 mesos de negociacions a l'ombra.

   El president estatunidenc, Dwight Eisenhower, va tancar l'Ambaixada dels Estats Units a l'Havana el 3 de gener del 1961, gairebé tres setmanes abans de la data en què el mandatari electe John F. Kennedy tenia previst prendre possessió del càrrec.

   Enmig de fortes tensions, l'abril de 1961, Kennedy va donar llum verda a una invasió militar contra Cuba, organitzada pels Estats Units i amb participació d'exiliats cubans. L'atac per la Badia de Cochinos, a l'oest de l'illa, va fracassar i va reforçar la posició de Fidel Castro al seu país i a l'estranger.

   El restabliment de les relacions diplomàtiques ha de ser ara el punt de partida per a la normalització de les relacions en tots els àmbits, però la persistència de l'embargament econòmic imposat pels Estats Units sobre l'illa suposa un important obstacle en el camí. La devolució de la base militar de Guantánamo, que els Estats Units té llogada des del 1903, també podria ser un altre escull.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés