Publicat 18/12/2014 09:49

Les converses sobre límits marítims entre els EUA, Mèxic i Cuba podrien durar anys

Bloqueo a Cuba
EUROPA PRESS

MÈXIC DF, 18 des. (Reuters/EP) -

Les converses conjuntes entre els Estats Units, Cuba i Mèxic per fixar les fronteres marítimes entre els tres països al golf de Mèxic podrien estendre's més enllà del 2018, segons ha dit el dimecres un funcionari mexicà d'alt rang.

Els Estats Units ha indicat unes hores abans que les tres nacions començarien a discutir les fronteres com a part del pla del president Barack Obama per restablir les relacions diplomàtiques amb Cuba.

Les negociacions sobre els límits marítims podrien tenir implicacions per al desenvolupament de gas i petroli en aigües profundes del golf de Mèxic, que durant dècades ha estat dominat pels Estats Units.

El subsecretari de la cancelleria mexicana per a l'Amèrica del Nord, Sergio Alcocer, ha indicat que el procés d'avaluar el valor i la distribució dels recursos el golf de Mèxic és complex i "probablement durarà diversos anys".

"Els tres països som els propietaris del golf de Mèxic, i l'important és posar-nos d'acord i establir les regles sota les quals podem explotar aquest tipus de recursos d'una manera sostenible", ha postil·lat Alcocer en declaracions a l'agència Reuters.

Els Estats Units i Cuba han delimitat l'espai marítim entre les dues nacions llevat 200 milles nàutiques de la costa, i Mèxic té els seus propis acords bilaterals amb els dos països. Tot i això, els tres països tenen la seva plataforma continental en una àrea dins del golf de Mèxic on encara no s'han fixat límits.

Mentre que els dipòsits de petroli que Mèxic intenta explotar estan lluny de Cuba, Alcocer ha afegit que els dipòsits de gas natural més pròxims a l'illa podrien ser un tema central en les converses.

Per aquesta raó, Alcocer ha sentenciat que creu que és "poc probable" que les converses concloguin durant el Govern de l'actual president mexicà, Enrique Peña Nieto, que ha de deixar el càrrec a final de novembre del 2018.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés