Publicat 21/03/2020 13:14CET

Coronavirus.- El nombre d'empobrits a Amèrica Llatina podria créixer un 35% per la pandèmia, avisa l'ONU

El nombre de persones que viuen en la pobresa extrema ascendiria de 67,4 milions a 90

MADRID, 21 mar� (EUROPA PRESS) -

La Comissió Econòmica de Nacions Unides per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL) ha advertit aquest divendres que la pandèmia mundial de coronavirus podria disparar en un 35 per cent el nombre de persones sota el llindar de la pobresa al continent, segons ha avisat la seva secretària executiva, Alicia Bárcena.

El coronavirus, ha avisat, tindrà uns efectes intensos i diferents als quals es van viure durant la crisi financera, segons Bárcena, en particular per la seva brutal incidència sobre el turisme, que podria contreure's fins a en un 25 per cent.

L'efecte dominó prosseguiria amb una caiguda del poder adquisitiu, la reducció de les exportacions i la ruptura en la cadena de subministraments fins a concloure en la destrucció de la inversió externa.

Aquest procés tindrà conseqüències devastadores per a la població del continent, on el nombre de persones desfavorides passaria de 185 milions actuals a uns 220 milions, sobre un total de 620 milions d'habitants i, pitjor encara, el nombre de persones que viuen en la pobresa extrema ascendiria de 67,4 milions a 90 milions, ha avisat Bárcenas.

"Necessitem repensar-nos tot, l'economia completa. Necessitem una nova visió per centrar-nos en com fer front aquest escenari tan difícil que tenim per davant", ha afegit.

La secretària executiva de la CEPAL va indicar que els Governs estan emprenent mesures sanitàries per reduir els contagis i de contenció social en favor dels grups més vulnerables per tractar de contrarestar els efectes econòmics negatius de la pandèmia.

"També estan prenent mesures econòmiques, fiscals i monetàries que impliquen augmentar la despesa social, baixada de tipus, intervenció els mercats de divises", però la situació és crítica.

En les llars més pobres dels països d'ingressos baixos i mitjans, només el 17% de les mares i els nens tenen cobertes totes les seves necessitats sanitàries, segons l'Organització Mundial de la Salut.

"Conforme augmenta la desigualtat, els grups més vulnerables asummen cada vegada més el pes de les repercussions econòmiques de la pandèmia i disposaran de menys recursos per combatre-la, segons Bárcena, qui ha inssistido en què l'única solució passa per la cooperació mundial i regional.

"Cap país podrà combatre aquesta pandèmia sense ambdues classes de col·laboració. Al cap i a l'últim, la qual cosa realment hem de considerar és saber què passarà amb el multilateralisme. Es necessita una major integració. Sens dubte, hem de moure'ns cap a una major coordinació, i la prioritat de les polítiques ha de ser com abordar l'actual crisi social i de salut", ha subratllat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés