Publicat 11/5/2020 20:22:57 +02:00CET

Coronavirus.- El BCE va accelerar un 54% les compres d'emergència la setmana de la decisió del TC d'Alemanya

Christine Lagarde, presidenta del BCE
Boris Roessler/dpa - Archivo

FRANKFURT (ALEMANYA), 11 maig (EUROPA PRESS) -

El Banc Central Europeu (BCE) va adquirir la xifra rècord de 34.097 milions d'euros en actius a través del seu programa de compres d'emergència contra la pandèmia de coronavirus (PEPP, per les seves sigles en anglès) la darrera setmana, coincidint amb el veredicte del Tribunal Constitucional d'Alemanya. Dimarts passat, el tribunal va qüestionar alguns aspectes del programa de compra de deute públic PSPP del banc central de l'eurozona.

D'aquesta manera, la quantitat setmanal gastada pel BCE en les seves compres d'emergència és la més elevada des del llançament del programa i suposa un increment del 54,3% en comparació de la setmana precedent, quan la xifra va ser de 22.092 milions.

Així mateix, tenint en compte que en la darrera setmana l'entitat va disposar de quatre sessions hàbils, la despesa mitjana diària es va disparar a 8.524 milions, gairebé el doble que la setmana anterior.

La quantitat invertida a través del programa PEPP des que entrés en funcionament el 26 de març arriba ja als 152.908 milions d'euros, després que en els pocs dies de març en què va estar en vigor el BCE emprés 15.444 milions d'euros, mentre que a l'abril va invertir 103.366 milions.

El BCE va anunciar el passat 18 de març el llançament del nou programa PEPP, amb una dotació de 750.000 milions d'euros, fins que hagi acabat la fase de crisi pel Covid-19, garantint que com a mínim seguirà comprant actius fins a final de 2020. El BCE va disparar a l'abril les seves compres de deute d'Itàlia, França i Espanya en detriment d'Alemanya

En la primera setmana del programa als mercats, el BCE va invertir 30.133 milions, un ritme diari d'una mica més de 6.000 milions, que va corregir a uns 5.000 milions diaris en les dues setmanes següents, quan va destinar a l'adquisició d'actius 20.600 i 20.000 milions d'euros, respectivament.

No obstant això, en la setmana que va concloure el passat 24 d'abril, la institució va destinar 26.045 milions d'euros a l'adquisició d'actius a través d'aquest programa d'emergència contra el Covid-19, mentre que en l'última setmana d'abril va invertir 22.092 milions.

Al marge del programa PEPP, el BCE va adquirir deute públic emès pels països de l'euro i institucions supranacionals per import net de 7.114 milions d'euros durant la setmana passada, elevant a 2,19 bilions d'euros la xifra en el balanç del BCE a costos amortitzats fins al passat 8 de maig des del començament del programa al març de 2015.

Dimarts passat, el Tribunal Constitucional d'Alemanya va considerar parcialment la reclamació presentada fa gairebé mitja dècada per un grup d'acadèmics i empresaris germans contra el programa de compres de deute públic (PSPP per les seves sigles en anglès) en dictaminar que el BCE ha excedit les seves atribucions i que aquest programa té un abast desproporcionat, esmenat així la sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

D'aquesta manera, els jutges alemanys van donar un termini de 3 mesos al BCE perquè el de Govern de la institució justifiqués de manera comprensible i comprovada que els objectius de política monetària perseguits pel PSPP no eren desproporcionats a l'efecte de política econòmica i fiscal resultants del programa, o en cas contrari el Bundesbank no podrà seguir participant en aquest programa.

Contador