Publicat 14/12/2019 18:10:27 +01:00CET

Corea del Nord identifica els seus assajos com un projecte defensiu per "contenir l'amenaça nuclear" dels EUA

Donald J. Trump i Kim Jong-un a Corea del Nord, 30 de juny del 2019 (Shealah Craighead/White House/Contacte)
Shealah Craighead - Archivo

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

El cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Corea del Nord, el general Pak Jong Chon, ha informat que els dos recents assajos efectuats en el Centre de Llançament de Coets de Sohae, l'últim d'ells aquest dissabte, estan relacionats amb un sistema defensiu destinat a "contenir l'amenaça nuclear" dels Estats Units.

"Les valuoses dades i l'experiència que hem obtingut en aquesta investigació defensiva s'aplicaran al desenvolupament d'una altra arma estratègica per contenir i reprimir, amb fermesa i fiabilitat les amenaces nuclears nord-americanes", ha declarat en comentaris recollits per l'agència oficial de notícies nord-coreana, KCNA.

Les proves, afegeix el general, estan destinades a consolidar un "equilibri de poder" que garanteixi "la veritable pau", així com "el progrés i el futur de Corea del Nord".

A través d'aquesta competència els Estats Units i altres forces hostils haurien d'abstenir-se a l'hora de dur a terme alguna acció provocadora abans de finals d'any", ha afegit el general abans de reiterar que les Forces Armades del país "estan llestes per executar qualsevol decisió" que el líder suprem de Corea del Nord, Kim Jong-un, adopti sobre aquesta qüestió.

La prova ha tingut lloc a Sohae, el desmantellament de la qual van acordar el 12 de juny del 2018 el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, i el president dels Estats Units, Donald Trump. De fet, imatges captades posteriorment pel 'think tank' nord-americà 38 North van mostrar que les autoritats nord-coreanes haurien començat a desmantellar part d'aquestes instal·lacions.

L'assaig d'aquest dissabte té lloc després d'un altre dut a terme la setmana passada en el mateix lloc amb la intenció de, segons van informar les autoritats nord-coreanes poc després, "enfortir la posició estratègica del país".

En aquest cas, experts en míssils consultats per l'agència de notícies Reuters han apuntar al fet que es era un assaig "en estàtic" d'un motor de coet -- combustible sòlid o líquid --. D'haver-se tractat del llançament d'un míssil, els seus veïns Corea del Sud o el Japó ho haurien detectat amb rapidesa.

Aquest propulsor podria ser emprat en la primera fase del llançament d'un míssil intercontinental, segons alguns observadors consultats per l'agència oficial de notícies sud-coreana Yonhap. Altres experts van considerar que podria tractar-se d'un propulsor líquid per al llançament de satèl·lits.