Publicat 31/5/2019 9:47:57 +02:00CET

Corea del Nord executa els "responsables" del fracàs de la cimera amb Trump a Hanoi

North Korea\'s Kim supervised firing of projectiles
-/KCNA/dpa

SEÜL, 31 maig (Reuters/EP) -

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha dut a terme una purga contra els presumptes "responsables" del fracàs de la cimera amb el president nord-americà, Donald Trump, a la localitat d'Hanoi, i ha ordenat l'execució de diversos alts càrrecs, segons ha informat el diari local 'Chosun Ilbo'.

Aquest periòdic ha assenyalat que tant l'enviat especial de Corea del Nord als Estats Units, Kim Hyok-chol, com diversos alts càrrecs del Ministeri d'Afers exteriors del país, han estat executats després de ser considerats responsables que la trobada se saldés sense acord entre les parts.

D'altra banda, qui va ser el màxim cap de l'equip nuclear de Pyongyang, Kim Yong-chol, es troba fent treballs forçosos. Així, les autoritats nord-coreanes estarien duent a terme una purga massiva per desviar l'atenció de qualsevol problema a nivell intern.

"Kim Hyok-chol va ser investigat i executat juntament amb quatre alts càrrecs més del Ministeri d'Exteriors al març", han indicat fonts properes a l'assumpte.

Kim va ser obligat a treballar a la província de Jagang mentre que Kim Song-hye, que treballava en les negociacions, ha estat enviat a un camp de presos polítics.

L'intèrpret de Kim Jong-un durant la cimera, Shin Hye-yong, ha estat detingut i es troba en un camp de presos polítics per soscavar l'autoritat en fer una interpretació crítica per equivocació.

La germana del líder nord-coreà, Kim Jo-jong, podria haver corregut la mateixa sort. "No sabem res de la germana de Kim des de la reunió d'Hanoi", ha asseverat la citada font.

El diari nord-coreà 'Rodong Sinmun' ha assenyalat que "hi ha traïdors que només memoritzen paraules de lleialtat cap al líder i fins i tot canvien segons la tendència de l'època".